Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι και η ρεσβερατρόλη στο κρασί μειώνουν τις πλάκες Αλτσχάιμερ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Η αιτία του Αλτσχάιμερ δεν είναι καλά κατανοητή. Αυτό δυσκολεύει τη θεραπεία μεν, αλλά σημειώνεται πρόοδος δε.

Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο ζωντανών ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων, ερευνητές από το Tufts έδειξαν ότι ο κοινός ιός του έρπητα θα μπορούσε να προκαλέσει πλάκες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τώρα, οι ερευνητές του Tufts εργάζονται για να κατανοήσουν τι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Έχουν δοκιμάσει 21 διαφορετικές ενώσεις σε νευρικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από το Αλτσχάιμερ στο εργαστήριο, μετρώντας την επίδραση των ενώσεων στην ανάπτυξη κολλωδών β-αμυλοειδών πλακών. Αυτές οι πλάκες αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο κοινές ενώσεις (οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού και η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και σε άλλα τρόφιμα) μείωσαν τον σχηματισμό πλακών σε αυτά τα νευρικά κύτταρα. Και το έκαναν με λίγες ή καθόλου παρενέργειες.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.

Ορισμένες από τις 21 ενώσεις που δοκιμάστηκαν μείωσαν την εξέλιξη της νόσου δρώντας ως αντι-ιικοί παράγοντες. Έτσι επιβράδυναν τη νόσο του Αλτσχάιμερ που προκαλείται από τον ιό του έρπητα.

Αλλά η εύρεση μιας ένωσης “που θα μπορούσε να μειώσει τις πλάκες ανεξάρτητα από το συστατικό του ιού θα ήταν ιδανική, γιατί αυτό θα έδειχνε ότι ανεξάρτητα από την αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να δείτε ακόμα κάποιο είδος βελτίωσης”, λέει η Dana Cairns, επιστημονική συνεργάτιδα στο Kaplan Lab στη Σχολή Μηχανικών, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Ο αρχικός έλεγχος έγινε σε πιο απλά μοντέλα και οι ενώσεις που είχαν θετική επίδραση στη συνέχεια δοκιμάστηκαν στο τρισδιάστατο μοντέλο νευρικού ιστού. Αυτό το μοντέλο δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα μη αντιδραστικό μεταξωτό σφουγγάρι που έχει σπαρθεί με κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, τα οποία -μέσω γενετικού επαναπρογραμματισμού- μετατρέπονται σε πρόγονα νευρικών βλαστοκυττάρων.

Αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται και κατοικούν το σφουγγάρι, “που επιτρέπει τον σχηματισμό τρισδιάστατου δικτύου νευρώνων παρόμοιων με αυτόν που θα βλέπατε στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, λέει ο Cairns.

Η αρχική εξέταση διαπίστωσε ότι πέντε ενώσεις είχαν πραγματικά ισχυρή πρόληψη αυτών των πλακών:

Εκτός από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού και τη ρεσβερατρόλη, βρήκαν ότι η κουρκουμίνη (από τον κουρκουμά), το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και μια ένωση που ονομάζεται κιτικολίνη εμπόδιζαν τον σχηματισμό πλακών και δεν είχαν αντι-ιικά αποτελέσματα.

“Ελπίζαμε να βρούμε ενώσεις που θα ήταν αβλαβείς και θα έδειχναν κάποιο επίπεδο αποτελεσματικότητας”, είπε. Οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού και η ρεσβερατρόλη πληρούσαν αυτό το πρότυπο.

“Είμαστε τυχεροί που μερικά από αυτά έδειξαν αρκετά ισχυρή αποτελεσματικότητα. Στην περίπτωση αυτών των ενώσεων, δεν είχαμε ουσιαστικά ορατές πλάκες μετά από περίπου μια εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού (μόρια στα φύλλα του τσαγιού που έχουν αντιοξειδωτική δράση) έχουν διερευνηθεί ως πιθανή θεραπεία για καρκίνους και η ρεσβερατρόλη έχει δοκιμαστεί για αντιγηραντικές ιδιότητες.

Η Cairns προειδοποίησε ότι το να βλέπεις αποτελέσματα στο εργαστήριο “δεν μεταφράζεται πάντα απαραίτητα σε αυτό που μπορεί να δεις σε έναν ασθενή”. Ορισμένες ενώσεις δεν διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που θα ήταν απαραίτητο στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, και ορισμένες έχουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι δεν απορροφώνται εύκολα στο σώμα ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ ή τρόπος για να αποτραπεί η εξέλιξή του, εκτός από πολλά πιθανά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από φαρμακευτικές εταιρείες και πολλά που βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμή.

Ενώσεις όπως αυτές οι δύο που δείχνουν κάποια αποτελεσματικότητα και είναι γνωστό ότι είναι ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμες θα μπορούσαν να ληφθούν ως συμπλήρωμα ή να καταναλωθούν ως μέρος της διατροφής κάποιου, προσθέτει.

“Για παράδειγμα, οι φυσικές πηγές ρεσβερατρόλης περιλαμβάνουν το κόκκινο κρασί, ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα βακκίνια, τα φιστίκια Αιγίνης και το κακάο”, λέει η Cairns.

“Αν και είναι ενθαρρυντικό να μπορείτε να λαμβάνετε μέτρα όπως αυτά για την πιθανή πρόληψη του εγκεφαλικού νευροεκφυλισμού στο μέλλον, είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, επισήμανε.

Πηγή: https://neurosciencenews.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο και πεθαίνει σταδιακά

Τι ρόλο παίζει η διαλειμματική νηστεία στο Αλτσχάιμερ

Το πράσινο τσάι βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Κρασί: Το λευκό ή το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο για την υγεία σας