Οι ηλικιωμένοι που πίνουν αυτό το είδος χυμού κάθε μέρα μπορεί να έχουν ισχυρότερη μνήμη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κεράσια
Ο χυμός από κεράσια Montmorency, το πιο κοινό είδος κερασιών στις ΗΠΑ, έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως η ουρική αρθρίτιδα και η αϋπνία.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ δείχνει ότι μια καθημερινή μερίδα χυμού κερασιού μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ενήλικες μεταξύ 65-73 ετών επέδειξαν βελτιωμένες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και γνωστικής ικανότητας, αφότου είχαν πιει χυμό κερασιών Montmorency κάθε μέρα, δείχνει η μελέτη.

Συνολικά, 34 συμμετέχοντες συμμετείχαν στην μελέτη. Οι μισοί τοποθετήθηκαν σε μια πειραματική ομάδα που έπινε 475 ml χυμού κερασιών κάθε μέρα (σε δύο δόσεις πρωί και βράδυ) για 3 μήνες και οι άλλοι μισοί τοποθετήθηκαν σε μια ομάδα ελέγχου που έπινε την ίδια ποσότητα από ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Πριν και μετά την περίοδο των 3 μηνών, η γνωστική λειτουργία και η απόδοση μνήμης κάθε ενήλικα δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας μια σειρά ερωτηματολογίων και τεστ.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν γενικά υγιείς, δεν έπαιρναν φάρμακα που παρεμβαίνουν στη γνωστική λειτουργία και τους ζητήθηκε να διατηρήσουν τη συνήθη δίαιτά τους και σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

“Τα αποτελέσματα του χυμού κερασιών μπορεί να σχετίζονται με τις βιοδραστικές ενώσεις που διαθέτουν τα κεράσια”

Μετά από 3 μήνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ήταν στην ομάδα που έπινε χυμό κερασιών σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στην υποκειμενική μνήμη. Πιο συγκεκριμένα εμφάνισαν:

  • 5% αύξηση στην ικανοποίηση σχετικά με την ικανότητά τους να θυμούνται πράγματα
  • 4% βελτίωση στον χρόνο απόκρισης σε οπτικά ερεθίσματα
  • 23% μείωση στα περιστασιακά σφάλματα μνήμης
  • αύξηση 3% στη διαρκή οπτική προσοχή και την επεξεργασία πληροφοριών και
  • πτώση 18% στα σφάλματα στην μνήμη εργασίας

“Η γνωστική λειτουργία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Sheau Ching Chai. “Οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των κερασιών μπορεί να σχετίζονται με τις βιοδραστικές ενώσεις που διαθέτουν, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και μελανίνη. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με τα πιθανά αποτελέσματα των κερασιών στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως περιγράφηκε σε προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήσαμε στον ίδιο πληθυσμό, καθώς η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο”.

Οι ερευνητές λένε ότι θα ήθελαν να διεξαγάγουν εκτενέστερες μελέτες που περιλαμβάνουν χυμό κερασιών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν και να αξιοποιήσουν τα αρχικά τους ευρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.

Πηγές: https://studyfinds.org, https://www.eurekalert.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 εντυπωσιακά οφέλη που παρέχουν τα κεράσια στην υγεία

Τροφές με πολλή μελατονίνη για να κοιμηθείτε πιο βαθιά – Σε τι άλλα σημαντικά βοηθάει

6 φρούτα που μειώνουν τη φλεγμονή και καθυστερούν τη γήρανση του οργανισμού

Ξέρετε να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά; Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ ανά είδος