Οι φυτικές ίνες μας προστατεύουν από τον καρκίνο – Τι έδειξε νέα μελέτη

  • Ελισάβετ Σταύρου
φυτικές ίνες
Τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν τις φυτικές ίνες σε αντικαρκινικές ενώσεις που επιδρούν στα γονίδια και προστατεύουν τα κύτταρα, όπως έδειξε νέα μελέτη. 

Οι φυτικές ίνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, φρούτα, όπως το αβοκάντο, τα μήλα και αχλάδια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και οι γλυκοπατάτες και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, έρευνα διαπιστώσει ότι μόλις 1 στους 20 ανθρώπους στις ΗΠΑ πληρούν την επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, δηλαδή τουλάχιστον 30 γραμμάρια την ημέρα.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism, δείχνει ότι όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις φυτικές ίνες και παράγουν δύο ενώσεις που δρουν στα γονίδια για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνων.

Δείτε επίσης: Αχλάδια: Το αντιοξειδωτικό φρούτο που προστατεύει την υγεία μας

Τι έδειξε η μελέτη

Τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν τις φυτικές ίνες σε αντικαρκινικές ενώσεις, όπως έδειξε η μελέτη.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από πολλά εκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που μας βοηθούν να αφομοιώσουμε αυτό που τρώμε. Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις φυτικές ίνες, τα βακτήρια του εντέρου μας τις διασπούν σε μόρια που μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε.

Ένας τύπος μορίου που παράγουν αυτά τα μικρόβια από ίνες είναι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs). Τα SCFA είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού όγκων στο έντερο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις δύο SCFA, του προπιονικού και του βουτυρικού, που παράγονται από βακτήρια του εντέρου, σε υγιή καρκινικά κύτταρα και κύτταρα του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης: Ποια διατροφή μπορεί να μας προστατεύει από επικίνδυνα μικρόβια και λοιμώξεις

Αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα τόσο των γονιδίων που προάγουν τον καρκίνο (πρωτο-ογκογονίδια) όσο και των γονιδίων καταστολής του καρκίνου (ογκοκατασταλτικά). Μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν ορισμένα γονίδια, ανάλογα με τον τύπο και τις συνθήκες του κυττάρου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το προπιονικό όσο και το βουτυρικό αλλοίωσαν την επίδραση των γονιδίων σε αρκετούς απομονωμένους τύπους ανθρώπινων κυττάρων.

Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικές για τον έλεγχο ή τη διακοπή της ταχείας κυτταρικής ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού που είναι χαρακτηριστικό των καρκίνων.

Φωτογραφία iStock