Οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά: Τι έδειξαν νέες έρευνες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φράουλες
Τις φράουλες τις έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Για το καλό της...

Δύο τελευταίες έρευνες για τις φράουλες, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία της καρδιάς, παρουσιάστηκαν στο 9ο διετές Συμπόσιο Berry Health Benefits (BHBS) στην Τάμπα της Φλόριντα.

Αυτές οι έρευνες ήρθαν να προσθέσει στον αυξανόμενο όγκο επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τον ρόλο της κατανάλωσης φράουλας στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

Σύμφωνα με την δρ. Britt Burton-Freeman, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις και Πρόεδρο του BHBS Heart and Healthy Aging Session, “μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των συνολικών φρούτων που καταναλώνονται καθώς και την ποικιλία των φρούτων στη διατροφή μας. Και ερευνητικά στοιχεία για την καρδιομεταβολική υγεία υποδηλώνουν ότι μόλις ένα φλιτζάνι φράουλες ημερησίως μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα”.

Μελέτες δείχνουν ότι τα καρδιομεταβολικά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας είναι πολύπλευρα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μειωμένη ολική χοληστερόλη
  • μειωμένη LDL (“κακή”) χοληστερόλη
  • αυξημένη αγγειακή χαλάρωση
  • μειωμένη φλεγμονή
  • μειωμένο οξειδωτικό στρες
  • μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και
  • μειωμένο σάκχαρο στο αίμα

Κλινικές δοκιμές έχουν συνδέσει τις φράουλες με βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων λιπιδίων (τριγλυκερίδια).

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη crossover μελέτη 33 παχύσαρκων ενηλίκων, η καθημερινή κατανάλωση φράουλας (δυόμισι φλιτζάνια την ημέρα) βελτίωσε σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και αρκετά το μέγεθος των σωματιδίων της HDL (“καλής”) χοληστερόλης.

Μια άλλη μελέτη με 34 ενήλικες άνδρες και γυναίκες με μέτρια υπερχοληστερολαιμία που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις διαπίστωσε ότι η αγγειακή λειτουργία, όπως υποδεικνύεται από τη διαστολή που προκαλείται από τη ροή του αίματος, βελτιώθηκε μία ώρα μετά την κατανάλωση φράουλας.

Επίσης, μια μερίδα 8 φράουλες (ένα φλιτζάνι) πληροί την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C και παρέχει μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προσφέρουν οι φράουλες στην υγεία σας: Σπουδαία οφέλη αλλά και κάποιοι… κίνδυνοι

Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας

Η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει την χοληστερόλη: Ευεργετική “όσο οι στατίνες” λένε ερευνητές

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

φωτό: iStock