“Ναι” στα λιπαρά γαλακτοκομικά λένε τώρα οι επιστήμονες: Ανατρεπτική έρευνα αλλάζει το διατροφικό τοπίο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γαλακτοκομικά
Πλήρης επανεκτίμηση των διατροφικών οδηγιών σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), αμφισβητεί τις επικρατούσες συμβουλές σχετικά με τους διατροφικούς περιορισμούς στο κόκκινο κρέας και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη σε 80 χώρες παγκοσμίως αποκάλυψε ότι η ενσωμάτωση ή ο αποκλεισμός αυτών των ειδών από μια ισορροπημένη διατροφή δεν αποφέρει σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα υγείας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δίαιτες άφθονες σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια (εν πολλοίς δηλαδή η Μεσογειακή Διατροφή), επισημαίνοντας τη θετική τους σχέση με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και την πρώιμη θνησιμότητα παγκοσμίως.

Η συμπερίληψη ή η εξαίρεση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και των δημητριακών ολικής αλέσεως δεν άλλαξε σημαντικά αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

Ο δρ. Andrew Mente, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, είπε:

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί να περιορίζονται τα γαλακτοκομικά σε πολύ χαμηλές ποσότητες”.

Επαναπροσδιορισμός των διατροφικών προτεραιοτήτων

Απομακρύνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, η μελέτη υποστηρίζει την υιοθέτηση προστατευτικών τροφών που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η συμπερίληψη έως και δύο μερίδων ημερησίως γαλακτοκομικών, ιδιαίτερα αν έχουν πλήρη λιπαρά, συμφωνεί με τη σύγχρονη επιστήμη της Διατροφής.

Ο δρ. Mente τόνισε ότι τα γαλακτοκομικά, ειδικά εκείνα με πλήρη λιπαρά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύσουν από την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η μελέτη επινόησε μια βαθμολογία υγιεινής διατροφής βασισμένη σε έξι τροφές που συνδέονται με την μακροζωία. Η δίαιτα περιλάμβανε:

  • 2-3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
  • 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα
  • 7 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα
  • 2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και
  • 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως με πλήρη λιπαρά , εξαιρουμένου του βουτύρου ή της σαντιγί) την εβδομάδα

Σύνδεση της διατροφής με τους δείκτες υγείας

Ένας πληθυσμός 147.642 συμμετεχόντων από 21 χώρες συμμετείχε στην μελέτη PURE. Οι συσχετίσεις μεταξύ της βαθμολογίας δίαιτας και των αποτελεσμάτων υγείας αξιολογήθηκαν ως προς τα εξής:

  • θνησιμότητα
  • καρδιαγγειακά συμβάντα
  • έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • εγκεφαλικό επεισόδιο και
  • συνολική καρδιαγγειακή νόσος

Αφότου ελήφθησαν υπόψη τυχόν συννοσηρότητες, διαπιστώθηκε ότι η πιο υγιεινή διατροφή (βαθμολογία 5 ή περισσότερο) συσχετίστηκε με:

  • 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου
  • 18% μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου
  • 14% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και
  • 19% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο αντίκτυπος της μελέτης είχε απήχηση πέρα από το αρχικό της πεδίο, με παρόμοια ευρήματα σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 96.955 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο σε 70 χώρες. Η ποικιλομορφία και η περιεκτικότητα της έρευνας ανέδειξε τη δύναμη των προστατευτικών τροφών σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Αντιστρέφονται οι επικρατούσες πεποιθήσεις;

Η έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Mente και τους συνεργάτες του οδήγησε σε επανεκτίμηση των διατροφικών οδηγιών σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Η μελέτη προτρέπει προς μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο δρ. Dariush Mozaffarian από το Πανεπιστήμιο Tufts τόνισε την επείγουσα ανάγκη για μια συγχρονισμένη προσπάθεια μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών διατροφής, της καινοτομίας της βιομηχανίας, των κυβερνητικών πολιτικών και των παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας.

Συνοπτικά

Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα των διατροφικών αλλαγών να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, τονίζοντας ότι προστατευτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, ειδικά οι επιλογές με πλήρη λιπαρά, αξίζουν να ληφθούν υπόψη στην αναμόρφωση των διατροφικών παραδειγμάτων για βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο!

Πως επηρεάζουν γαλακτοκομικά, κρέας τον κίνδυνο να εκδηλώσετε τύπου 2 διαβήτη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέθηκαν με πέντε τύπους καρκίνου: Οι δύο με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό!

φωτό: iStock