Μαύρη σοκολάτα: Ερευνητές ανακάλυψαν χημική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης, όπως διαπίστωσε έρευνα από το King’s College London, που δημοσιεύθηκε στο περιoδικό «Aging».
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι η θεοβρομίνη, μια κοινή φυτική ένωση που προέρχεται από το κακάο, ενδέχεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Η θεοβρομίνη – η οποία δίνει στη σοκολάτα την χαρακτηριστική πικρή γεύση – υπάρχει μόνο σε σημαντικές ποσότητες στη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα των συμμετεχόντων με δείκτες βιολογικής γήρανσης που ανιχνεύονται στο αίμα. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από δύο ευρωπαϊκές ομάδες μελέτης, 509 άτομα από την ομάδα TwinsUK και 1.160 από την μελέτη KORA.
Δείτε επίσης: Πιείτε τσάι και φάτε μούρα και μαύρη σοκολάτα για μακροζωία, δείχνει νέα μελέτη
Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα τους είχαν βιολογική ηλικία χαμηλότερη από την πραγματική.
Η ομάδα εξέτασε, επίσης, εάν άλλοι μεταβολίτες στο κακάο και τον καφέ εμφάνιζαν παρόμοια σύνδεση, ωστόσο διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα φαίνεται να ισχύει μόνο για τη θεοβρομίνη.
Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν είναι αυτομάτως ωφέλιμη, καθώς περιέχει επίσης ζάχαρη, λιπαρά και άλλες ουσίες, και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση αυτής της συσχέτισης σε μεγαλύτερο βάθος.
«Δεν λέμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερη μαύρη σοκολάτα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jordana Bell, καθηγήτρια στο King’s College London.
«Αλλά αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς τα καθημερινά τρόφιμα μπορεί να κρύβουν ενδείξεις για πιο υγιεινή και μακροβιότερη ζωή».
Δείτε επίσης: Τσάι και κακάο προστατεύουν την καρδιά των ανδρών από τις κρυφές συνέπειες της καθιστικής ζωής
Φωτογραφία iStock




