Κυστική ίνωση: Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν την φλεγμονή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κυστική ίνωση
Η κυστική ίνωση, που είναι η επιθετική νόσος, συχνά παρουσιάζει νέα κλινικά εμπόδια που συνδέονται με τη θεραπεία. Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Oregon State University (OSU) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Συγκεκριμένα δείχνει ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C αυξάνουν έμμεσα και την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε, η οποία μειώνει την φλεγμονή.

Η κυστική ίνωση προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και γεμίζει τους αεραγωγούς με βλέννα, ασκώντας απίστευτο στρες στον οργανισμό.

“Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική ασθένεια που σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή. Και όπως πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες, συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα οξειδωτικού στρες”, λέει η Maret Traber του Ινστιτούτου Linus Pauling του OSU σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

Η Traber σημειώνει επίσης ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση δυσκολεύονται να απορροφήσουν λίπος, περιορίζοντας την ικανότητα του σώματός τους να χρησιμοποιεί λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε. Αυτό γενικά σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν περισσότερο λίπος από τον μέσο όρο. Μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη C με την μείωση της φλεγμονής και τη χρήση οξειδωμένης βιταμίνης Ε, που διαφορετικά δεν θα απορροφούσε το σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 3,5 εβδομάδες καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης C σε δόση 1.000 mg, οι ασθενείς είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις μαλονοδιαλδεΰδης (malondialdehyde – MDA), η οποία είναι δείκτης οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η βιταμίνη Ε δεν έφευγε τόσο γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι καπνιστές μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την λήψη συμπληρωμάτων

Αυτά τα ευρήματα δεν είναι ελπιδοφόρα μόνο για ασθενείς με κυστική ίνωση, αλλά και για καπνιστές και άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Διότι και εκείνοι συνήθως παλεύουν με το οξειδωτικό στρες στο σώμα τους, κάτι που μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C και Ε θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να βρουν ανακούφιση.

Η Traber εξηγεί επίσης ότι αν και αυτή η μελέτη ενισχύει ότι η λήψη άφθονων βιταμινών C και E μέσω μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής είναι σημαντική, τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν περισσότερο με την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C σε μια υγιεινή διατροφή.

Περιορισμοί της έρευνας

Έκανε όμως και μια σημαντική επισήμανση: “Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε βιταμίνη C σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως λαμβάνει κάποιος από τη διατροφή. Τα 1.000 mg ισοδυναμούν με 15 πορτοκάλια ή 4-5 μέτριες πιπεριές για γεμιστά. Αλλά η έρευνα υποδηλώνει ότι μια υψηλή δόση μπορεί να είναι ευεργετική σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Πηγές: https://today.oregonstate.edu, https://studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυστική ίνωση: Τι είναι και ποια όργανα επηρεάζει – Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σας λείπει βιταμίνη C αν συμβαίνει αυτό στα δόντια σας

Βιταμίνη Ε: Τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

Τι βιταμίνες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας: Διατροφή και συμπληρώματα