Σας λείπει βιταμίνη C αν συμβαίνει αυτό στα δόντια σας!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη C
Σύμφωνα με τις τρέχουσες συμβουλές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα γιατί μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, ένα πρώιμο στάδιο περιοδοντικής νόσου.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (UW) προτείνει ότι πρέπει επίσης να ελέγξετε αν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C.

“Όταν βλέπετε τα ούλα σας να αιμορραγούν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε δεν είναι, ‘θα πρέπει να τα βουρτσίζω περισσότερο’. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί αιμορραγούν τα ούλα σας. Και η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι ένας πιθανός λόγος”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Philippe Hujoel, οδοντίατρος και καθηγητής επιστημών στοματικής υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του UW.

Η μελέτη του Hujoel, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, ανέλυσε δημοσιευμένες μελέτες επί 15 κλινικών δοκιμών σε έξι χώρες, στις οποίες συμμετείχαν 1.140 κυρίως υγιείς συμμετέχοντες. Αναλύθηκαν επίσης δεδομένα από 8.210 κατοίκους των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα Centers for Disease Control and Prevention’s Health and Nutrition Examination Survey.

Τα ούλα μπορεί να ματώνουν επειδή δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη C

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αιμορραγία των ούλων μετά από ήπια πίεση, καθώς και αιμορραγία στο μάτι ή στον αμφιβληστροειδή, συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος.

Και, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης σε βιταμίνη C σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα βοήθησε στην αναστροφή αυτών των προβλημάτων αιμορραγίας.

Ο δρ. Hujoel λέει επίσης, ότι τόσο η αιμορραγία των ούλων, όσο και η αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να είναι σημάδια γενικού προβλήματος στο μικροαγγειακό σύστημα κάποιου, με τάση για μικροαγγειακή αιμορραγία σε εγκέφαλο, καρδιά και νεφρούς.

Η μελέτη δεν υπονοεί ότι επειδή η βιταμίνη C ανέστρεψε την τάση αιμορραγίας των ούλων, μπορεί να κάνει το ίδιο και για εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα σοβαρά αποτελέσματα στην υγεία, τονίζει ο δρ. Hujoel. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι συστάσεις για βιταμίνη C που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την προστασία από το σκορβούτο (μια θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C) είναι πολύ χαμηλές και ότι μια τέτοια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, η οποία δεν πρέπει αντιμετωπιστεί με οδοντικό νήμα.

Ελέγξτε πόση βιταμίνη C πάιρνετε

Κατά συνέπεια, ο δρ. Hujoel συνιστά στους ανθρώπους να προσπαθούν να παρακολουθούν την πρόσληψη βιταμίνης C μέσω της ενσωμάτωσης μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως λάχανο, πιπεριές ή ακτινίδια στη διατροφή σας, και αν δεν μπορείτε να βρείτε εύγευστα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας για να πάρετε συμπλήρωμα.

Εάν κάποιος ακολουθεί εξειδικευμένη διατροφή, είναι σημαντικό να ρίξει μια ματιά στην πρόσληψη βιταμίνης C, είπε ο δρ. Hujoel. “Τα πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα, όπως τα ακτινίδια ή τα πορτοκάλια, είναι πλούσια και σε σάκχαρα και έτσι συνήθως εξαλείφονται από μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων”.

Αυτή η αποφυγή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C και σχετίζεται με αυξημένη τάση αιμορραγίας στα ούλα. Τα άτομα που τρώνε αποκλειστικά άπαχο κρέας και αποφεύγουν τα εντόσθια και τα πλούσια σε βιταμίνες κρέατα, μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για χαμηλή βιταμίνη C.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη C: Γιατί είναι απαραίτητη στα παιδιά

Βιταμίνη C: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Κίνδυνοι – Δοσολογία

Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Βιταμίνη Β12: Η σωστή δοσολογία ανά ηλικία – Χαμός με την χορτοφαγική διατροφή