Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη D
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών, η οποία δημοσιεύθηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Cureus, αποκάλυψε ότι το 41,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.

Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό δεδομένου ότι η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισχυρών, υγιών οστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, πόνο στα οστά και αλλαγές στη διάθεση.

Αλλά πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν ένα από τα ενδεικτικά σημάδια ότι δεν λαμβάνουν αρκετή από αυτήν την πολύτιμη βιταμίνη.

Το πιο βασικό σημάδι ότι έχετε έλλειψη σε βιταμίνη D είναι η κόπωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να καταστρέψει τα ενεργειακά σας επίπεδα. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε, μπορεί να φταίνε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ορισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D συγχέονται συνήθως με συμπτώματα άλλων καταστάσεων. Η χρόνια κόπωση που σχετίζεται με τη βιταμίνη D μπορεί επίσης να συγχέεται με την κούραση που σχετίζεται με τη γήρανση ή το τυπικό στρες της ζωής.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και της κόπωσης. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό North American Journal of Medical Sciences έδειξε ότι τα συμπτώματα κόπωσης βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D. Μια άλλη μελέτη του 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine έδειξε ότι η μείωση της κόπωσης των συμμετεχόντων σχετιζόταν άμεσα με την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 του χρόνου στον οποίο μπορεί να πάθετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα) είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σας είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.

Υπάρχουν τρεις “σούπερ” διαιτητικές πηγές βιταμίνης D:

 • Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
 • Σκουμπρί (ιδιαίτερα το άγριο, που αλιεύεται)
 • Μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D

Σημείωση: Φάτε μέχρι 340 γραμμάρια/εβδομάδα από μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνης D:

 • Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας)
 • Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
 • Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
 • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)
 • Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι
 • Κρόκοι αυγών
 • Τυρί

Πηγές: https://www.eatthis.com, https://my.clevelandclinic.orghttps://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

Ποιες τροφές έχουν την πολύτιμη βιταμίνη Α: Τι προσφέρει αλλά και τι γίνεται αν πάρετε μεγάλη δόση

Βιταμίνη Β12: Η σωστή δοσολογία ανά ηλικία – Χαμός με την χορτοφαγική διατροφή