Κορoνοϊός – διατροφή: Γίνεται ο ιός να μεταδοθεί μέσω τροφών;

κορονοϊός
Οι κορoνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που κατά κανόνα προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα.

Ο νέος κορονοϊός ανήκει σε μια οικογένεια ιών που προκαλούν μεταξύ άλλων το κοινό κρυολόγημα αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV).

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ο κορονοϊός εξαϋλώνεται τρίβοντας 20” με σαπούνι και νερό – Τρομερή εικόνα με υπεριώδες φως [vid]

Κορονοϊός: Κολλάει στα μάτια μέσω του αέρα – Τι λέει να κάνετε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας!

Κορονοϊός: Μάσκες και γάντια ΔΕΝ περιορίζουν την μετάδοση του SARS-CoV-2 – Τι συμβαίνει

Μπορεί ο κορoνοϊός να μεταδοθεί μέσω τροφών;

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα από προηγούμενες εμπειρίες με τους ιούς MERS-CoV, SARS-CoV και άλλους παρόμοιους ιούς της αναπνευστικής οδού (πχ. γρίπη των πτηνών), ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Αλλά η μετάδοση του ιού μέσω τροφής είναι μάλλον απίθανη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τους κορονοϊούς μέχρι σήμερα. Ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό της πηγής της έξαρσης, για την έκταση της εξάπλωσης της μόλυνσης και για όλους τους τρόπος μετάδοσης.

Κορoνοϊός: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει καλή προσωπική υγιεινή και άλλα μέτρα για την προστασία από κάθε λοίμωξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει:

  • να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή/και με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα
  • να σκεπάζετε με το εσωτερικό μέρος τους αγκώνα το στόμα και την μύτη σας όταν βήχετε και φτερνίζεστε
  • να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα αυγά
  • να αποφεύγετε την στενή επαφή (απόσταση κάτω των 2 μέτρων) με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και φτέρνισμα

Οι πρακτικές καλής προσωπικής υγιεινής είναι σημαντικές για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών ή μη μαγειρεμένων τροφών και μαγειρεμένων ή έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στον χώρο της κουζίνας.

Ως πρόσθετη προφύλαξη, εάν έχετε υποψίες για συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, θα πρέπει να αποφεύγετε την προετοιμασία φαγητού για άλλους ανθρώπους και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πηγή: https://www.foodstandards.gov.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Επιστημονικό ΤΕΛΟΣ στο σενάριο ότι τον κατασκεύασαν σε εργαστήριο – Δείτε πώς γεννήθηκε ο SARS-CoV-2

Πώς ο κορονοϊός εισέρχεται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα: Το πρώτο βίντεο-αναπαράσταση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν