Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά: Ποια είναι πιο θρεπτικά και ποια να επιλέξω;

  • Iatropedia newsroom
λαχανικά
Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ αντέχουν περισσότερο καιρό πριν χαλάσουν.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι αδιαμφισβήτητα μία σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και αν αξίζει να τα αγοράσουμε.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα από τα φρέσκα και είναι πιο εύκολο να τα μαγειρέψουμε ή να τα προσθέσουμε σε κάποιο φαγητό, καθώς είναι πλυμένα και καθαρισμένα.

Όσον αφορά τα φρέσκα, όταν τα αγοράζουμε και μέχρι να τα αποθηκεύσουμε μπορεί να χάσουν κάποιες από τις βιταμίνες που έχουν. Για παράδειγμα, όσο πιο σύντομα μετά την συγκομιδή καταψυχθούν τα τρόφιμα, τόσες περισσότερες βιταμίνες C και E «κρατάνε». Ένα φρέσκο λαχανικό «κάθεται» για ώρες μετά τη συγκομιδή στα ράφια μέχρι να το αγοράσουμε, χάνοντας πιθανότατα πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα το λαχανικό. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τη θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Δείτε επίσης: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο ήταν υψηλότερο σε ριβοφλαβίνη, σε σύγκριση με το φρέσκο ​​μπρόκολο, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια ήταν χαμηλότερα σε αυτή τη βιταμίνη. Από την άλλη, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα καρότα και το σπανάκι ήταν χαμηλότερα σε βήτα καροτίνη, δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα κατεψυγμένα και φρέσκα φασολάκια και το σπανάκι.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο λάχανο περιείχε υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο ​​λάχανο, υποδηλώνοντας ότι η κατάψυξη μπορεί ακόμη και να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ορισμένων λαχανικών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων είναι η δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

Δείτε επίσης: Λαχανικά: Ποια είναι πιο θρεπτικά ωμά και ποια όταν μαγειρεύονται

Φωτογραφία iStock