Η δίαιτα DASH μειώνει το ουρικό οξύ: Τι έδειξε έρευνα – Πώς να κάνετε τη δίαιτα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ουρικό οξύ
Διάφορες δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλουν την υπερουριχαιμία και ανακουφίζουν σημαντικά τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Η υπερουριχαιμία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας και έχει συνδεθεί με καρδιομεταβολικές ασθένειες.

Η απώλεια βάρους θεωρείται βασικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου υπερουριχαιμίας, διότι το ουρικό οξύ έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Μάλιστα, διάφορες δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλουν την υπερουριχαιμία και ανακουφίζουν σημαντικά τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε τη δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, μέτρια πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, με χαμηλότερο ουρικό οξύ.

Η κετογονική δίαιτα από την άλλη, είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που χρησιμοποιείται συνήθως για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Πολυάριθμες μελέτες παρατήρησης έχουν τεκμηριώσει παροδική υπερουριχαιμία στο στάδιο της κέτωσης κατά τη δίαιτα keto. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των επιπέδων κέτωσης και ουρικού οξέος παραμένει ασαφής.

Σχετικά με τη νέα μελέτη

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Web of Science, Scopus και Embase για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), στις οποίες οι δίαιτες DASH ή keto ανατέθηκαν σε ενήλικες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Συμπεριλήφθηκαν μόνο έρευνες με ενήλικες και με εφικτή την σύγκριση των επιδράσεων της κετογονικής δίαιτας ή της δίαιτας DASH στα επίπεδα ουρικού οξέος με ομάδες ελέγχου. Οι έρευνες που περιλάμβαναν έγκυες γυναίκες ή άτομα με παθήσεις (όπως επιληψία και κακοήθεια) που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα ορολογικά επίπεδα ουρικού οξέος, εκείνα με περίοδο παρέμβασης μικρότερη από 14 ημέρες και μελέτες επί δίαιτας keto όπου δεν επετεύχθη πραγματική κέτωση, αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Επιπλέον, αποκλείστηκαν μελέτες σε ζώα ή in vitro και αρχεία με γενικά ή ελλιπή δεδομένα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature (Scientific Reports).

Η δίαιτα DASH μειώνει το ουρικό οξύ, ενώ η δίαιτα keto KD δεν είναι αποτελεσματική

  • Η συγκεντρωτική εκτίμηση για τις κλινικές δοκιμές της δίαιτας DASH έδειξε σημαντική μείωση του ουρικού οξέος στον ορό αίματος μετά από παρεμβάσεις τουλάχιστον 28 ημερών.
  • Αντίθετα, η συγκεντρωτική εκτίμηση επόι των ερευνών για τη δίαιτα keto έδειξε μη σημαντικές αλλαγές στα ορολογικά επίπεδα ουρικού οξέος.

Η δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ορισμένα φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος χωρίς να μεταβάλλει τα επίπεδα ινσουλίνης ή γλυκόζης. Πρωτεΐνες προέλευσης γάλακτος χωρίς πουρίνες, όπως η λακταλβουμίνη και η καζεΐνη, καθώς και άλλα συστατικά της δίαιτας DASH, όπως η βιταμίνη C, έχει επίσης βρεθεί ότι έχουν αποτελέσματα μείωσης της UA.

Διαβάστε ΕΔΩ πώς να κάνετε τη δίαιτα DASH

Συμπεράσματα

Η δίαιτα DASH φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Επομένως, η ενσωμάτωση αυτής της δίαιτας σε θεραπευτικά σχήματα για άτομα με υπερουριχαιμία, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Μελλοντικές μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες θα μπορούσε να αξιολογήσει τις σχέσεις δόσης-απόκρισης μεταξύ της δίαιτας DASH και των επιπέδων ουρικού οξέος από άλλες δίαιτες, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή, για να προσδιορίσει ποια δίαιτα είναι η βέλτιστη για την μείωση του ουρικού οξέος.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι επιτρέπεται και τι όχι – Ενδεικτικό μενού ημέρας

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο, δείχνει νέα έρευνα!

Ουρικό οξύ υψηλό: Τα πάντα για την υπερουριχαιμία – Αίτια κι επιπτώσεις

Διαλειμματική δίαιτα keto: Ενδεικτικό μενού ημέρας για να συνδυάσετε τις δύο πιο δημοφιλείς δίαιτες

φωτό: iStock