Η δίαιτα DASH μειώνει τα καρδιακά στο μισό: Πώς να την κάνετε

  • Iatropedia newsroom
καρδιαγγειακή νόσος
Το να ακολουθείτε μια πλούσια σε φυτά διατροφή, που μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα κάτω των 75 ετών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μελέτης που μια ομάδα στην Ιατρική Σχολή του Wake Forest κατά την αξιολόγηση του αντίκτυπου που έχει στην καρδιά η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Η καρδιακή ανεπάρκεια προκύπτει όταν η καρδιά συνεχίζει να χτυπά, αλλά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα στις ποσότητες που πρέπει. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα όργανα και οι ιστοί δεν λαμβάνουν το επαρκές οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά και να παραμείνουν υγιή.

Η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το πρόγραμμα διατροφής DASH:

  • είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φασόλια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και φυτικά έλαια
  • έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, κόκκινα κρέατα, αλάτι, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και τροπικά έλαια, όπως αυτά από καρύδα και φοίνικα

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, ή «κακή» χοληστερόλη.

Πολλοί ειδικοί προκρίνουν τη δίαιτα DASH ως μέρος ενός «υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά» που περιλαμβάνει άσκηση, διατήρηση ενός υγιούς βάρους, πολύ περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, διαχείριση του άγχους, όχι κάπνισμα και καλό ύπνο.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της είναι παρόμοιο με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH διαφέρει στο ότι δίνει έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και αποκλείει εντελώς το αλκοόλ.

Η νέα έρευνα ακολουθεί μια άλλη που ανέφερε επίσης ότι μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, εκείνη η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα ηλικίας 45 ετών κατά μέσο όρο, ενώ αυτή εξέτασε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η δίαιτα DASH είναι αποτελεσματική για άτομα κάτω των 75 ετών

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45–84 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα. Κανείς δεν είχε καρδιαγγειακές παθήσεις εκείνη την εποχή. Η συλλογή δεδομένων κράτησε 13 χρόνια επί 4.478 συμμετεχόντων. Τα διαιτητικά δεδομένα προήλθαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια 120 στοιχείων σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης και τις ποσότητες διαφόρων τροφίμων και ποτών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για όλους τους συμμετέχοντες, η τήρηση του προγράμματος διατροφής DASH φάνηκε να έχει μικρή σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν στους συμμετέχοντες ηλικίας 75 ετών και άνω, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα μοτίβο.

Το ποσοστό καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 40% χαμηλότερο σε άτομα κάτω των 75 ετών που ακολούθησαν πιο στενά το πρόγραμμα διατροφής DASH, σε σύγκριση με εκείνους που το ακολούθησαν πιο χαλαρά.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαλειμματική δίαιτα: Αλλάζει τα δεδομένα νέα έρευνα – Δείτε τι λένε για την διαδεδομένη δίαιτα

Κετογονική δίαιτα: Τι είναι η κέτωση και τι παρενέργειες προκαλεί

Η Δίαιτα της Καρδιάς των 3 ημερών: Χάνεις έως και 4,5 κιλά, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη