Γιορτές: Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό, εάν φάτε πολύ
Την περίοδο των γιορτών το φαγητό είθισται να είναι περισσότερο και πιο πλούσιο από το συνηθισμένο. Ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει κάποιος όσον αφορά την ποιότητα της διατροφής του, μπορεί να δυσκολευθεί να αντισταθεί στους γαστριμαργικούς πειρασμούς που σερβίρονται σε οικογενειακά τραπέζια και κοινωνικούς μπουφέδες.

Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, M.Med.Sci., S.R.D., κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό»
Για να αποφευχθεί η υπερφαγία, μία χρηστική λύση είναι ο διαχωρισμός του πιάτου σε τρία τμήματα. Το μισό πιάτο πρέπει να γεμίζει πρώτο με υγιεινή σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών, με ή χωρίς ξηρούς καρπούς και -αν είναι εφικτό- χωρίς σάλτσες.
Το άλλο μισό συνιστάται να χωρίζεται στα δύο, ώστε να δημιουργούνται δύο τέταρτα του πιάτου. Το ένα από αυτά συνιστάται να γεμίζει με πρωτεΐνη (κατά προτίμηση ψάρι, πουλερικό ή άπαχο κρέας).
Τα πιο παχυντικά φαγητά, που συνήθως είναι όσα περιέχουν υδατάνθρακες, συνιστάται να περιορίζονται στο άλλο τέταρτο του πιάτου.
Το μοντέλο αυτό προφανώς δεν συμπεριλαμβάνει δεύτερες και τρίτες μερίδες από κάθε φαγητό. Ούτε τσιμπολόγημα από την πιατέλα. Ρεαλιστικά όμως είναι πολλοί εκείνοι που δεν το τηρούν και καταλήγουν να κάνουν υπερκατανάλωση τροφής. Αυτή συχνά συνοδεύεται από υπερκατανάλωση αλκοόλ, που επιβαρύνει με ακόμα περισσότερες θερμίδες τον οργανισμό.
Υπάρχουν κίνδυνοι
Η υπερφαγία που θα γίνει μία φορά από υγιή άτομα, φυσιολογικά δεν ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Αν όμως γίνει από ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ή/και παράγοντες κινδύνου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία.
Ανεξαρτήτως υποκείμενης κατάστασης της υγείας, είναι πιθανό το πολύ φαγητό και ποτό να οδηγήσει σε αίσθημα βάρους στο στομάχι, δυσπεψία και καούρες.
Στα άτομα υψηλού κινδύνου (γνωστού ή άγνωστου) οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρδιακά επεισόδια, ιδίως τα εμφράγματα, κορυφώνονται ανήμερα τα Χριστούγεννα, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και επηρεάζεται από συνδυασμό του στρες των εορτών, με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το πολύ φαγητό που επαναλαμβάνεται, καθώς πηγαίνουμε από το ένα γιορτινό τραπέζι στο άλλο, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλοί παρουσιάζουν αύξηση βάρους πάνω από 1 κιλό κατά την εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει πως τα κιλά που παίρνουμε στις γιορτές είναι πολύ πιθανό να τα διατηρήσουμε μέχρι το Πάσχα ή και αργότερα ακόμα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αν στις γιορτές καταλήξει κάποιος να καταναλώσει περισσότερο φαγητό απ’ όσο αντέχει, το πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να μην μείνει ακίνητος. Η ήπια κίνηση είναι πολύ πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό από την ακινησία μπροστά στην τηλεόραση ή στο κρεβάτι. Και αυτό διότι:
- Βοηθά την πέψη
- Μειώνει το αίσθημα βάρους και φουσκώματος
- Συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
- «Ξυπνά» τον μεταβολισμό χωρίς να προκαλεί stress στο σώμα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό μετά από ένα πλούσιο γεύμα με πολλά λιπαρά ή υδατάνθρακες
Ταυτοχρόνως, η ήπια κίνηση λειτουργεί και ψυχολογικά αφού:
- Απομακρύνει τις ενοχές
- Βοηθά να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα
- Αποτρέπει τον φαύλο κύκλο «έφαγα πολύ – νιώθω άσχημα – συνεχίζω να τρώω»
Έτσι δεν χρειάζονται ακραίες λύσεις, όπως μία ακραία διατροφή ή εξαντλητική άσκηση την επόμενη μέρα. Επομένως, φροντίστε να πάτε, π.χ., για χαλαρό περπάτημα επί 30 λεπτά (εκτός κι αν έχετε ιατρική αντένδειξη γι’ αυτό).
Αυτή η απλή, συνειδητή κίνηση αμέσως μετά το φαγητό είναι αρκετή για να βοηθήσει το σώμα να επανέλθει φυσικά και να επιτρέψει στους περισσότερους από εμάς να απολαύσουν τις γιορτές χωρίς δυσφορία.
Φωτογραφία: istock




