Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους

  • Iatropedia newsroom
ξηροί καρποί και σπόροι
Μόνο μία χούφτα αμύγδαλα περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών

Πλούσιοι σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που είναι υγιεινές για το έντερο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι κρύβουν θησαυρούς για την υγεία του οργανισμού μας.

Μόνο μία χούφτα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου την ποσότητα, δηλαδή, που θα παίρνατε από την κατανάλωση ενός αυγού και 3/4 του φλιτζανιού βατόμουρα.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης εντυπωσιακές πηγές υγιεινών για την καρδιά λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση δεκάδων μελετών, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν λίγο περισσότερο από μία χούφτα ξηρούς καρπούς και σπόρους κάθε μέρα είχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που έτρωγαν λίγους έως καθόλου.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει παραδοσιακά μια γενναιόδωρη ποσότητα ξηρών καρπών και σπόρων. Οι οδηγίες ποικίλλουν από τρεις μερίδες την εβδομάδα έως μία με δύο μερίδες την ημέρα.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, είναι εύκολο να επιτευχθεί, στο πρωινό, το κολατσιό ή το γεύμα (τρώγοντας για παράδειγμα φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου, προσθέτοντας καρύδια στη βρώμη ή στο γιαούρτι, ηλιόσπορους στη σαλάτα σας).

Απλά να έχετε κατά νου ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν σχετικά πολλές θερμίδες.

Τι να έχετε στο ντουλάπι σας

Στόχος να έχετε διαφορετικά είδη ξηρών καρπών και σπόρων τόσο για το… τσιμπολόγημα όσο όσο και για τις συνταγές.

  • Ωμούς ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν και κάσιους, καθώς και φιστίκια (τα φιστίκια είναι τεχνικά όσπρια, αλλά το διατροφικό τους προφίλ μοιάζει περισσότερο με των ξηρών καρπών).
  • Σπόρους, όπως λιναρόσπορο, σπόρους chia, σουσάμι και κολοκυθόσπορους, καθώς και κουκουνάρι (που δεν είναι ξηροί καρποί, παρά το όνομά τους).
  • Φυστικοβούτυρο και άλλα είδη βουτύρου από ξηρούς καρπούς.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνελήφθη 50χρονη φαρμακοποιός που πουλούσε ναρκωτικά φάρμακα χωρίς κουπόνια

Αναισθησιολόγος έπαθε εγκεφαλικό μετά από εφημερία – «Συγγνώμη» από τον Γεωργιάδη

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από το εμπόριο – Υπεγράφη η ΚΥΑ