Γιατί δεν πρέπει να δοκιμάζουμε ωμή ζύμη

  • Ρούλα Τσουλέα
ωμή ζύμη
Έκκληση εν όψει γιορτών να μην δοκιμάσουμε ωμά τα γλυκά που θα φτιάξουμε, απευθύνουν οι ειδικοί.

Όλοι το έχουμε κάνει και για πολλούς είναι αναπόσπαστο τμήμα της μαγειρικής. Λίγο πριν μπει στον φούρνο το κέικ, δοκιμάζουμε λίγη ωμή ζύμη. Και αν την βρούμε πεντανόστιμη, μπορεί να φάμε και όση έχει περισσέψει στον κάδο του μίξερ.

Όσο δελεαστική, όμως, κι αν μοιάζει αυτή η κίνηση, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι, προειδοποιούν οι δύο κορυφαίοι υγειονομικοί οργανισμοί των ΗΠΑ.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), παρακαλούν να πάψουμε να κάνουμε αυτού του είδους τις δοκιμές. Γιατί; Διότι υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσουμε σοβαρά.

Όπως εξηγούν οι δύο οργανισμοί, το αλεύρι είναι ένα ωμό προϊόν το οποίο δεν έχει υποστεί επεξεργασία για να εξολοθρευτούν μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli).

Τα μικρόβια αυτά αποικίζουν τα δημητριακά στα χωράφια όπου καλλιεργούνται ή κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή αλεύρων.

Ο μόνος τρόπος για να εξοντωθούν αυτά τα μικρόβια είναι το ψήσιμο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δοκιμάζουμε καμία ζύμη (ούτε για τα γλυκά) εάν δεν έχει ψηθεί εντελώς.

Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τα ωμά, μη παστεριωμένα αυγά που χρησιμοποιούνται σε πολλές ζύμες. Αυτά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, ένα μικρόβιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει με τα ωμά και το μισοβρασμένα αυγά, ενώ εξαλείφετε όταν τα αυγά ψηθούν καλά.

Τι να κάνετε

Για να προστατευθείτε, το FDA και τα CDC παρέχουν τις εξής συμβουλές όταν μαγειρεύετε με αλεύρι, αυγά και άλλα ωμά υλικά:

* Μην δοκιμάζετε κανενός είδους ωμή ζύμη ή μίγμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα πάψετε να δοκιμάζετε την ωμή ζύμη για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα, τορτίγιες, πίτσες, κέικ, μάφιν, ψωμί, κουλούρια, διακοσμητικά κ.λπ.

* Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με ωμές, εδώδιμες ζύμες.

* Να ψήνετε καλά οτιδήποτε περιέχει αλεύρι ή/και αυγό πριν το φάτε.

* Να ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής για τους χρόνους και τις θερμοκρασίες ψησίματος.

* Να φυλάτε τα ωμά τρόφιμα, όπως το αλεύρι και τα αυγά, μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση. Επειδή το αλεύρι είναι σκόνη, μπορεί εύκολα να μολύνει τα έτοιμα φαγητά.

* Να ακολουθείτε τις οδηγίες απόψυξης για τα τρόφιμα από ωμή ζύμη ή αυγά που πρόκειται να μαγειρέψετε.

* Να πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα σκεύη και τις επιφάνειες που εκτίθενται σε αλεύρι, αυγά ή ωμή ζύμη.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας με τρεχούμενο ζεστό νερό και σαπούνι, όταν τελειώνετε τις παρασκευές με αλεύρι, αυγά ή/και ωμή ζύμη.

* Μην νομίζετε ότι καθάρισε ο πάγκος της κουζίνας από το αλεύρι, επειδή το μαζέψατε με μια χαρτοπετσέτα. Πρέπει να τον σαπουνίσετε.

* Να έχετε το νου σας για συμπτώματα ύποπτα για τροφική δηλητηρίαση. Τέτοια συμπτώματα είναι, λ.χ., έντονος πόνος στην κοιλιά, διάρροια (συχνά με αίμα), πυρετός ή/και έμετος.