Γεύση: Πότε πρέπει να τρώμε το φαγητό μας καθισμένοι και πότε όρθιοι

  • Ρούλα Τσουλέα
γεύση φαγητό
Όλοι τρώμε όρθιοι στα πάρτι, τα πικνίκ και τις δεξιώσεις, αλλά η επιστήμη αποκαλύπτει πως απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό όταν τρώμε καθισμένοι. Εκτός κι αν θέλουμε να αδυνατίσουμε...

Η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν τρώμε καθισμένοι.

Οι ερευνητές  πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξακριβώσουν εάν η αιθουσαία αίσθηση επηρεάζει την γεύση. Η αιθουσαία αίσθηση (vestibular sense) είναι η αίσθηση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος και του προσανατολισμού στον χώρο.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η όρθια στάση έστω και για 2 λεπτά αυξάνει τις σωματικές απαιτήσεις και αδρανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Οι κάλυκες αυτοί διεγείρονται από τις διάφορες τροφές για να αναπτύξουμε κάθε γεύση.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 350 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν κατ’ αρχάς να βαθμολογήσουν ένα είδος πατατάκια. Όσοι από αυτούς τα έτρωγαν όρθιοι, τους έδωσαν χαμηλότερη βαθμολογία απ’ ό,τι όσοι τα έτρωγαν καθισμένοι αναπαυτικά σε καρέκλες.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν οι εθελοντές δοκίμασαν κεκάκια με υγρή σοκολάτα (brownies). Τα κεκάκια είχαν προμηθευτεί οι ερευνητές από ένα παρακείμενο εστιατόριο που είχε πολύ καλή φήμη στο πανεπιστήμιο. Όσοι εθελοντές έφαγαν τα κεκάκια καθισμένοι, τους έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία απ’ ό,τι όσοι τα έτρωγαν όρθιοι.

Όταν, όμως, ο μάγειρας άλλαξε τη συνταγή τους και πρόσθεσε 1/4 του φλιτζανιού περισσότερο αλάτι, συνέβη κάτι απρόσμενο. Οι εθελοντές που τα ξαναδοκίμασαν όρθιοι, δεν αντιλήφθηκαν την έντονα αλμυρή γεύση τους. Απλώς τους φάνηκαν πιο νόστιμα και έτσι τους έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία, απ’ ό,τι οι εθελοντές που κάθονταν.

Ιδανικό εύρημα για παιδιά

Το εύρημα αυτό προσφέρει στους γονείς μια μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. «Αν στα παιδιά δεν αρέσει κάποιο φαγητό, μπορούν να τους το προσφέρουν όσο βρίσκονται όρθια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dipayan Biswas, καθηγητής Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο.

«Σε αυτή τη στάση, οι γευστικοί κάλυκές τους θα είναι “μουδιασμένοι” και η δυσάρεστη γεύση θα αμβλυνθεί. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και όσοι πρέπει να πάρουν ένα φάρμακο με δυσάρεστη γεύση».

Σωματική κούραση και θερμότητα

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν η γεύση αλλάζει από την πρόσθετη σωματική καταπόνηση. Ειδικότερα, ζήτησαν από τους εθελοντές να φάνε σνακ φρούτων, εν όσω κρατούσαν τσάντες με ψώνια.

Είτε οι εθελοντές κάθονταν, είτε ήσαν όρθιοι, δήλωσαν πως η γεύση των σνακ ήταν χειρότερη απ’ ό,τι όταν ήσαν χαλαροί.

Στη συνέχεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και την αντίληψη της θερμότητας σε συνάρτηση με τη στάση του σώματος. Σε αυτή τη φάση της μελέτης, έδωσαν στους εθελοντές τους ζεστό καφέ.

Όσοι εθελοντές έπιναν τον καφέ όρθιοι, δήλωσαν πως η θερμοκρασία του δεν ήταν έντονη. Ήπιαν επίσης λιγότερο καφέ, απ’ όσο οι εθελοντές που κάθονταν.

Όρθιοι για αδυνάτισμα

Τί σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Πως όταν τρώμε σε όρθια θέση μπορεί να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, διότι το φαγητό θα είναι λιγότερο νόστιμο και θα φάμε λιγότερο. Χώρια που η ορθοστασία συνιστά από μόνη της φυσική δραστηριότητα και έτσι θα κάνουμε περισσότερες καύσεις!

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 7ης Ιουνίου της επιθεωρήσεως Journal of Consumer Research.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν