Φρούτα, λαχανικά: Πώς να τα κρατήσετε φρέσκα. Οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

  • Ρούλα Τσουλέα
φρούτα
Ορισμένα φρούτα εκλύουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των φρέσκων προϊόντων. Ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος αποθήκευσης για συνηθισμένα φρούτα και λαχανικά. Ποια δεν πρέπει να φυλάσσονται ποτέ εκτός ψυγείου.

Έχει συμβεί σε όλους μας. Αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο και σε μια-δυο εβδομάδες ανακαλύπτουμε ότι έχουν «μαραθεί» ή έχουν σαπίσει. Τι κάνουμε λάθος;

Το κλειδί είναι να γνωρίζουμε πού πρέπει να αποθηκεύεται κάθε είδος και μαζί με ποια άλλα είδη. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε με ποια άλλα είδη δεν πρέπει να τα βάζουμε στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο. Ορισμένα φρούτα εκλύουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των φρέσκων προϊόντων.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) έχει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε για περισσότερο καιρό φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε.

Τι πρέπει να αποθηκεύετε πάντοτε στο ψυγείο

Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που τα αγοράζετε ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα ή/και τεμαχισμένα, πρέπει να αποθηκεύονται απ’ ευθείας στο ψυγείο. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα καρπούζια που πωλούνται σε φέτες.

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη.

Τι να προσέχετε με τα φρούτα

Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο. Επομένως πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο. Αν θέλετε να τα φάτε ολόφρεσκα, αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας και καταναλώστε τα μέσα σε μία εβδομάδα. Ειδάλλως τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Τα αβοκάντο πρέπει να ωριμάσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Επομένως, να τα αφήνετε όσο χρειαστεί στον πάγκο της κουζίνας.

Οι μπανάνες δεν χρειάζονται ψυγείο. Για να κρατήσουν περισσότερο, να τις προμηθεύεστε άγουρες και να τις αφήνετε να ωριμάζουν στον πάγκο. Μπορείτε επίσης να τις κρεμάσετε σε σκιερό και δροσερό χώρο.

Μούρα, φράουλες, κεράσια, σταφύλια πρέπει να τοποθετούνται άπλυτα στο ψυγείο, ιδανικά στις αρχικές, πλαστικές συσκευασίες τους ή σακούλες. Να τα πλένετε σταδιακά, λίγο πριν τα καταναλώσετε. Να κλείνετε ύστερα πάλι τη συσκευασία.

Οι ντομάτες δεν είναι λαχανικά, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά φρούτα. Να τις φυλάτε σε θερμοκρασία δωματίου, διότι χαλάνε πιο γρήγορα στο ψυγείο. Να τις κρατάτε όμως μακριά από τον ήλιο και πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο).

Τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, μοσχολόμενα κ.λπ.) διατηρούνται περισσότερο στο συρτάρι του ψυγείου. Ειδάλλως βάλτε τα στο ράφι, αλλά σε τσάντα-πλέγμα.

Νεκταρίνια, ροδάκινα και δαμάσκηνα χρειάζονται αποθήκευση σε χάρτινη σακούλα στον πάγκο της κουζίνας. Όταν ωριμάσουν, πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθούν για λίγες ακόμα ημέρες.

Πεπόνια και καρπούζια χρειάζονται διαφορετικό τρόπο φύλαξης. Τα πεπόνια πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Τα καρπούζια χρειάζονται σκοτεινό, δροσερό χώρο, μακριά από τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τα μυστικά για φρέσκα λαχανικά

Μπρόκολο και κουνουπίδι πρέπει να φυλάσσονται μόνα τους στο συρτάρι του ψυγείου. Σέλερι, καλαμπόκι και φασολάκια πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο. Ειδικά το καλαμπόκι, πρέπει να το αποθηκεύετε στο ψυγείο ολόκληρο.

Αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για 1-3 ημέρες, εάν πρόκειται να τα καταναλώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την απομάκρυνσή τους από αυτό.

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, λάχανα, φρέσκο σπανάκι κ.λπ.) χρειάζονται ψυγείο. Αντιθέτως, κρεμμύδια και σκόρδα χρειάζονται αποθήκευση εκτός ψυγείου, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, μακριά από τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τα φρέσκα μανιτάρια να τα διατηρείτε άπλυτα στο ψυγείο (η υγρασία τα κάνει κολλώδη). Το ίδιο και τα λαχανικά με ρίζες όπως καρότα, παντζάρια, ραδίκια κ.λπ. Ωστόσο πατάτες, γλυκοπατάτες και κολοκύθια πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό χώρο, όπως η αποθήκη τροφίμων ή το κελάρι.