Ελληνικό ελαιόλαδο «πρωταγωνιστής» σε έρευνα στις ΗΠΑ για την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι ουσίες που περιέχει το ελαιόλαδο, ως μέρος της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να έχει δραστικά θετικές επιδράσεις στους όγκους των ασθενών, όπως έδειξε νέα μελέτη στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα χρησιμοποίησε ποικιλία από την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός εκχυλίσματος και για την απομόνωση καθαρής ελαιοκανθάλης.
Οι ουσίες που απομονώθηκαν από το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για να μελετηθεί η επίδραση τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και η δεύτερη σε επικινδυνότητα με πάνω από 150.000 νέες περιπτώσεις κάθε έτος.
Δείτε επίσης: Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο λίγη ασπιρίνη την ημέρα
Αντίθετα, στις χώρες που οι πληθυσμοί ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, έχει βρεθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το γεγονός αυτό ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε αυτή τη μορφή καρκίνου σε πειραματόζωα. Μάλιστα, επιλέχθηκε εκείνη η μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου με τις μεταλλάξεις εκείνες που οδηγούν στη χειρότερη πρόγνωση και για τις οποίες υπάρχει η μικρότερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Τι έδειξε η έρευνα
Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients έδειξαν ότι τόσο η καθαρή ελαιοκανθάλη, όσο και το ολικό φαινολικό εκχύλισμα χορηγούμενα από το στόμα στα πειραματόζωα είχαν την ικανότητα να μειώσουν μέσα σε 15 ημέρες το μέγεθος των όγκων κατά 72%.
Επιπλέον, μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, η συνέχιση της χορήγησης των ουσιών για 40 ημέρες κατέστειλε την επανεμφάνιση των όγκων, γεγονός που αποτελεί πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να επιβεβαιώσουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους και έχουν δείξει την προστατευτική δράση του πολυφαινολικού ελαιολάδου σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Είναι γεγονός πλέον ότι σταδιακά συνεχώς εμπλουτίζονται τα επιστημονικά δεδομένα που θα καταστήσουν το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως μια απαραίτητη και ασφαλή διατροφική σύσταση για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική αξιοποίηση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.
Φωτογραφία iStock