Διαβήτης και προδιαβήτης: 5 κατηγορίες τροφών και ποτών που πρέπει να μειώσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης
Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το σάκχαρο αίματος.

Ο προδιαβήτης και ο διαβήτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές, η νεφρική νόσος και η τύφλωση.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη.

Αν και μπορείτε να τρώτε τα περισσότερα τρόφιμα όταν ζείτε με προδιαβήτη ή διαβήτη, ο περιορισμός ορισμένων τροφών και ποτών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας στο εύρος στόχου που συνιστά ο γιατρός σας.

Τροφές με πρόσθετα σάκχαρα

Η λευκή ζάχαρη (σακχαρόζη), το μέλι, η μελάσα (μαύρη ζάχαρη) και το σιρόπι καλαμποκιού είναι παραδείγματα πρόσθετων σακχάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της διάρκειας ζωής αρτοσκευασμάτων, όπως κέικ, μπισκότα και πίτες.

Τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και πολλοί χυμοί φρούτων είναι επίσης σημαντικές πηγές πρόσθετων σακχάρων.

Η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων σε μεγάλες ποσότητες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Για όσους ζουν με προδιαβήτη ή διαβήτη, ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά τον περιορισμό της πρόσθετης κατανάλωσης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια (g) ή 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και 36 g ή 9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τους άνδρες.

Αυτή η ποσότητα δεν περιλαμβάνει τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στο απλό γάλα, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά.

Ποτά με πρόσθετα σάκχαρα

Τα ζαχαρούχα ποτά (όπως αναψυκτικά) και μερικά αναμεμειγμένα ποτά δεν είναι καλό για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη.

Αυτά τα ποτά παρέχουν τις λεγόμενες κενές θερμίδες και δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ένα κουτάκι αναψυκτικού κόλα 354 mL περιέχει 23,1 γραμμάρια ζάχαρης.

Η ίδια ποσότητα ζαχαρούχου παγωμένου τσαγιού (iced tea) περιέχει 35,3 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ μια αντίστοιχη λεμονάδα 28,1 γραμμάρια.

Επιπλέον, αυτά τα ζαχαρούχα ποτά δεν παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληρότητας με την κατανάλωση στερεών τροφών με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος που εναποτίθεται στο μεσαίο τμήμα του κορμού (κοιλιακή χώρα) μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και μεγαλύτερο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.

Τι γίνεται με τα ενεργειακά ποτά

Μερικά ενεργειακά ποτά περιέχουν ίδια πρόσθετη ζάχαρη με τα κανονικά αναψυκτικά. Για παράδειγμα, ένα κουτάκι 250 mL ενός ενεργειακού ποτού περιέχει 26,3 g υδατανθράκων αποκλειστικά από σάκχαρα.

Μερικά είναι χωρίς ζάχαρη, αλλά όλα περιέχουν συνήθως καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, όπως ταυρίνη, τζίνσενγκ, γκουαράνα, L-καρνιτίνη και L-τρυγικό.

Η καφεΐνη και άλλα διεγερτικά μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με πολλά φάρμακα. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν καταναλώσετε αυτά τα ποτά τακτικά.

Αν και τα ενεργειακά/αθλητικά ποτά προορίζονται να παρέχουν ενυδάτωση, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες σε αθλητές και άτομα που κάνουν ασκήσεις υψηλής έντασης, μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετη πηγή πρόσθετων σακχάρων για άλλους.

Αλλά υπάρχουν και ενεργειακά ποτά με χαμηλότερη ζάχαρη είναι διαθέσιμα. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα σε ζεστές ημέρες, ή όταν συμμετέχετε σε επίπονη άσκηση ή εργασιακές δραστηριότητες ή αν αναρρώνετε από ένα στομαχικό πρόβλημα.

Ροφήματα καφέ με έξτρα γεύσεις

Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη. Ωστόσο, τα ροφήματα καφέ με πολλά “έξτρα” θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν… υγρά επιδόρπια, παρά ως απλά ροφήματα.

Για παράδειγμα, ένας σκέτος καφές 475 mL είναι ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες, αλλά ένα ίδιο φραπουτσίνο καραμέλας περιέχει 380 θερμίδες και 54 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και ένα λάτε βανίλια 250 θερμίδες και 35 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Τροφές με τρανς λιπαρά οξέα

Τρανς λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε μικρές ποσότητες στο κρέας, το βούτυρο και το γάλα. Αλλά τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι ανθυγιεινά.

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται συνήθως για να βελτιώσουν την υφή και τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής σε κάποια αρτοσκευάσματα, όπως κράκερ και μάφιν, καθώς και τηγανητά τρόφιμα, συσκευασμένα σνακ και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Αν και τα τρανς λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και λίπος στην κοιλιά, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα HDL (“καλή”) χοληστερόλης και μειωμένη αρτηριακή λειτουργία.

Αλκοόλ

Οι ειδικοί συνιστούν όριο ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σώφρον να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ ή να το αποφύγετε εντελώς, καθώς μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ήπατος να απελευθερώνει γλυκόζη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά εάν καταναλώνετε αλκοόλ χωρίς φαγητό.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 2: Ποια είδη καφέ μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο

Μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2;

Προδιαβήτης: Τι είναι, πώς μπορεί να αντιστραφεί και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

φωτό: iStock