Μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης
Ο διαβήτης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) στο αίμα.

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ολοένα και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με τη νόσο. Η παιδική παχυσαρκία πιστεύεται ότι είναι η κινητήρια δύναμη για αυτή την αύξηση.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη στο αίμα. Αυτή η ζάχαρη (γλυκόζη), είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος.

Αφότου καταναλώσετε φαγητό, ειδικά υδατάνθρακες, το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη από το πάγκρεας, για να μπορέσει η γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι επίσης υπεύθυνη για την αποθήκευση της γλυκόζης που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Με τον διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας ενός παιδιού παράγει ινσουλίνη, αλλά όχι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Επιπλέον, ο οργανισμός του παιδιού μπορεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και διαφέρει από τον διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.

Διαβήτης: Παράγοντες κινδύνου

Ο έλεγχος για διαβήτη τύπου 2 συνιστάται κατά την έναρξη της εφηβείας, εάν το παιδί είναι υπέρβαρο και έχει τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου. Αυτοί είναι:

  • Επιπλέον βάρος: Η αύξηση του λιπώδους ιστού σχετίζεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν το παιδί έχει έναν γονέα ή αδερφό με διαβήτη ή μια μητέρα που είχε διαβήτη κύησης ενώ ήταν έγκυος
  • Φύλο: Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2
  • Καθιστική ζωή: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να ελέγχουν το βάρος τους και δίνει τη δυνατότητα στα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη
  • Χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση: Τα σύνθετα ψυχοκοινωνικά περιβάλλοντα δημιουργούν προκλήσεις για τη διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής

Διαβήτης: Συμβουλές πρόληψης για τα παιδιά

Οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ακόμη και αν ένα παιδί έχει διαβητικούς συγγενείς. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να είναι ρεαλιστικές, βιώσιμες και να υιοθετούνται από όλους στην οικογένεια.

Τα παρακάτω μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη του διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Επιλογές τροφίμων: Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εστιάζοντας σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως τα αναψυκτικά.
  • Σωματική δραστηριότητα: Επιδιώξτε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Βρείτε δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί, καθώς η κίνηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην θεωρείται αγγαρεία. Μειώστε τον χρόνο της καθιστικής ζωής προσπαθώντας να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε 30 λεπτά.

Ολόκληρη η οικογένειά σας μπορεί (και συνιστάται) να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά. Γίνετε εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα για τις συμπεριφορές που θέλετε να ακολουθήσουν. Οι ρουτίνες που δημιουργείτε στο σπίτι σας σήμερα μπορούν να μείνουν στα παιδιά σας για μια ζωή.

Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Τι είναι, πώς μπορεί να αντιστραφεί και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Διαβήτης τύπου 2: Ποιες τροφές έχουν τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 1: Μπορεί να ανιχνευθεί και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα

Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά: Τι να προσέχουν οι γονείς

φωτό: iStock