Διατροφολόγος λέει ότι αυτό είναι το καλύτερο είδος χυμού μετά τα 50

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λαχανικών
Ένας φυσικός χυμός από φρούτα ή λαχανικά με μηδενική προσθήκη ζάχαρης μπορεί να προσφέρει πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.

Αλλά ορισμένοι χυμοί διατίθενται στο εμπόριο ως “υγιεινοί”, ωστόσο παρασκευάζονται με πολλή πρόσθετη ζάχαρη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά.

Έχοντας αυτό κατά νου, θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τις υγιεινές επιλογές χυμού για όσους είναι στα 50 τους. Επειδή ο χυμός μπορεί να είναι ένας βολικός και οικονομικός τρόπος για να καταναλώνετε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, αποτελεί καλό ρόφημα για την καταπολέμηση των μεγάλων σωματικών αλλαγών και των πιθανών προκλήσεων υγείας που αντιμετωπίζετε καθώς μεγαλώνετε.

Σύμφωνα με την δρ. Blanca Garcia, ειδική διατροφολόγο στο Health Canal, “ο καλύτερος χυμός για άτομα άνω των 50 ετών είναι ένας συνδυασμός φρέσκων φρούτων και λαχανικών, χωρίς συντηρητικά, ή πρόσθετα σάκχαρα”.

Η δρ. Garcia λέει ότι οι φυτικές ίνες στον χυμό λαχανικών είναι ωφέλιμες για άτομα άνω των 50 ετών. Παρακάτω αναφέρει τους καλύτερους χυμούς λαχανικών καθώς μεγαλώνετε.

Γιατί ο χυμός λαχανικών είναι υγιεινός για άτομα άνω των 50 ετών

Οι πιο δημοφιλείς χυμοί παρασκευάζονται με φρούτα και είτε περιέχουν πολύ λίγα λαχανικά είτε καθόλου λαχανικά. Και ενώ ο χυμός φρούτων μπορεί να είναι ωφέλιμος για την υγεία σας λόγω των μεταλλικών στοιχείων, των αντιοξειδωτικών κ.λπ., συνήθως περιέχει ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες. Χωρίς φυτικές ίνες που επιβραδύνουν φυσικά τη διαδικασία της πέψης, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση χυμού.

Για να μειώσετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι άνω των 50 ετών είναι σώφρον να επιλέγετε χυμούς λαχανικών, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη από τους χυμούς φρούτων.

“Η κατανάλωση φυτικών ινών από λαχανικά μπορεί να επιτρέψει στη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα να χρησιμοποιηθεί αργά και να μην απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι, ελαχιστοποιώντας την απορρόφηση ζάχαρης στο σώμα από τα φρούτα, η όποια επιπλέον ζάχαρη που δεν χρησιμοποιείται, δεν θα αποθηκευτεί ως λίπος”, λέει η δρ. Garcia.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε έναν χυμό φρούτων και λαχανικών που να περιέχει πολλές φυτικές ίνες, καθώς η διαδικασία της εκχύμωσης αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητας του λαχανικού σε φυτικές ίνες. Αλλά υπάρχουν μερικοί χυμοί λαχανικών που μπορείτε ακόμα και να αγοράσετε και οι οποίοι διατηρούν κάποιες φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Γιατί οι φυτικές ίνες, γενικά, είναι σημαντικές για όσους είναι πάνω από 50

Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικές μετά τα 50 για πολλούς λόγους. Ένα παράδειγμα είναι ότι καθώς μεγαλώνετε, η πέψη σας αλλάζει και η τακτική κίνηση του εντέρου γίνεται πιο δύσκολη. Η λήψη άφθονων φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 200.000 ανδρών και 160.000 γυναικών ηλικίας 50-71 ετών και παρακολούθησε τη θνησιμότητά τους για 9 χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους.

Ο χυμός λαχανικών είναι μια καλή επιλογή, αλλά το καλύτερο είναι να καταναλώνετε ολόκληρες τροφές για φυτικές ίνες

Η κατανάλωση χυμών μπορεί να σας δώσει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στα φρέσκα προϊόντα, αλλά είναι καλύτερα να τρώτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Η κατανάλωση χυμού λαχανικών μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσετε την κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών με την κατανάλωση χυμών.

Οι καλύτεροι χυμοί λαχανικών για άτομα άνω των 50 ετών

Οι χυμοί λαχανικών μπορούν να έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από τις φυτικές ίνες για άτομα άνω των 50 ετών, ειδικά αν επιλέξετε συγκεκριμένα λαχανικά για να τα ενσωματώσετε.

Οι παρακάτω χυμοί περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την πιο υγιή γήρανση.

Χυμός λάχανου kale

λαχανικών

Η κατανάλωση χυμού λάχανου kale είναι γνωστό ότι βοηθά στην υγεία της καρδιάς, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς η καρδιά τους υφίσταται πολλές αλλαγές σε αυτήν την ηλικία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomedical and Environmental Sciences έδειξε, ότι οι άνδρες που κατανάλωναν χυμό από λάχανο kale για 3 μήνες παρουσίασαν μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη) και αύξηση της HDL χοληστερόλης (“καλή” χοληστερόλη).

Χυμός σιταρόχορτου (wheatgrass)

λαχανικών

Υπάρχει ένας λόγος που το σιταρόχορτο είναι τόσο δημοφιλές για κατανάλωση σε μορφή χυμού, παρά την έντονη γεύση του. Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης του είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση.

Η σκόνη σιταρόχορτου έχει βρεθεί ότι βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς στις γυναίκες σε μια χρονική περίοδο 10 εβδομάδων.

Χυμός μπρόκολου

λαχανικών

Το μπρόκολο είναι ένα άλλο χρήσιμο λαχανικό για χυμούς, λόγω ενός αντιοξειδωτικού που περιέχει και ονομάζεται καμπφερόλη (kaempferol, βρίσκεται επίσης στο σπανάκι και στο λάχανο kale).

Μια μελέτη με σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι η κατανάλωση καμπφερόλης σε τακτική βάση (μία μερίδα ημερησίως) συνδέθηκε με την επιβράδυνση του είδους της γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με τη γήρανση.

Και μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι αυτό το αντιοξειδωτικό έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνολικής υγείας και την προστασία από ασθένειες.

Πηγές: https://www.aarp.org, https://www.diabetes.co.uk, https://www.mayoclinic.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο #1 χυμός για να μειώσετε την χοληστερόλη, σύμφωνα με διαιτολόγο

Αυτός είναι ο χυμός που βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία: Ασυνήθιστος, δεν τον έχετε ξαναπιεί

8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

Πόσο θρεπτικοί είναι οι χυμοί και τι οφέλη παρέχουν στην υγεία