Αυτός είναι ο χυμός που βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία: Ασυνήθιστος, δεν τον έχετε ξαναπιεί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας με το αυξημένο στρες δυσχεραίνει την προσπάθειά σας για τήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Το γρήγορο φαγητό, το αυξημένο αλάτι και ζάχαρη στις περισσότερες “εύκολες” τροφές, σε συνδυασμό με τα πολλά λιπαρά και τον καθιστικό τρόπο ζωής, επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας, όπως το να εισάγετε στη διατροφή σας έναν ευεργετικό χυμό. Διότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αυτός ο ασυνήθιστος χυμός μπορεί πραγματικά να βελτιώσει σημαντικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology και διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν χυμό από παντζάρια βλέπουν θετική αλλαγή στα στοματικά βακτήρια. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνα που κατανάλωναν απλό χυμό παντζαριών, πλούσιο σε νιτρικά άλατα, είχαν υψηλότερη ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων στο στόμα.

«Τα άτομα που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία«, ανέφεραν οι ερευνητές. «Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή«, πρόσθεσαν.

Η δρ. Anni Vanhatalo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η διατήρηση αυτού του υγιούς στοματικού μικροβίου μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Ο χυμός παντζαριών αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό, γεγονός που αυξάνει το οξυγόνο στην καρδιά

Τα παντζάρια είναι γνωστό ότι έχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών, μια ομάδα οργανικών ενώσεων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Το σώμα σας μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο με την σειρά του εξοντώνει βακτήρια, προστατεύει τον εγκέφαλο και διεγείρει την λειτουργία του. Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, το νιτρικό οξείδιο βοηθά το σώμα χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, διευρύνεται η διάμετρός τους και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό φέρνει περισσότερο οξυγόνο στα βασικά όργανα του σώματος, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Ένα ποτήρι με χυμό από παντζάρια την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση

Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμού παντζαριών καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ακόμη και σε εκείνα των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από φαρμακευτική αγωγή. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε στοιχεία για το μακροχρόνιο όφελος των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε μια ομάδα ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο χυμός από παντζάρια είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες που προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα παντζάρια περιέχουν μεταξύ άλλων:

  • βιταμίνη Β6
  • ασβέστιο
  • σίδηρο
  • φυλλικό οξύ
  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο
  • φώσφορο
  • χαλκό
  • ψευδάργυρο

Η πλειονότητα αυτών των βιταμινών και μετάλλων συμβάλλει στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Για παράδειγμα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com (1), https://www.medicalnewstoday.com (2), https://www.ornish.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος για την καρδιά αν τρώτε 150 γρ. την εβδομάδα από αυτές τις τροφές!

Αν στο δέρμα σας συμβαίνει αυτό, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής!

Συρρικνώθηκε η καρδιά αστροναύτη μετά από έναν χρόνο στο διάστημα: Δείτε τι έγινε!