Πόσο θρεπτικοί είναι οι χυμοί και τι οφέλη παρέχουν στην υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
χυμοί
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους 100% φυσικούς χυμούς του εμπορίου. Τι περιέχουν και ποια συστατικά δεν προστίθενται σε αυτούς. Τι ισχύει για τη ζάχαρη. Πως επηρεάζουν τον οργανισμό.

Οι χυμοί φρούτων είναι ό,τι χρειάζεται για να τροφοδοτήσει κάποιος τον οργανισμό μου με πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την υγεία. Πόσο θρεπτικοί είναι όμως οι 100% φυσικοί χυμοί του εμπορίου; Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα;

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου απαντά σε αυτά και άλλα συνηθισμένα ερωτήματα για τους χυμούς, ώστε να αποκομίζουμε το μέγιστο δυνατό όφελος.

Τι περιέχουν οι 100% φυσικοί χυμοί του εμπορίου;

Οι 100% φυσικοί χυμοί, περιέχουν τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου, διατηρώντας σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του, καθώς είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες (π.χ. C, A, φυλλικό οξύ), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ορισμένοι φυσικοί χυμοί διατηρούν και μεγάλο ποσοστό των φυτικών ινών του φρούτου.

Έχουν πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά ή συντηρητικά;

Οι 100% φυσικοί χυμοί του εμπορίου δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά. Όπως προαναφέραμε, περιέχουν μόνο τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου, χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, διατηρώντας σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου.

Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία;

Οι 100% φυσικοί χυμοί μάς προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικότερα, οι ανάμεικτοι φυσικοί χυμοί, λόγω της ποικιλίας τους σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι φυσικοί χυμοί του εμπορίου αποτελούν μια πιο εύκολη λύση για όσους βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού, για όσους δεν αγαπούν τα φρούτα, ή ακόμη και για τα μικρά παιδιά.

Γιατί πρέπει να καταναλώνονται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά το άνοιγμα της συσκευασίας;

Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, οι φυσικοί χυμοί εκτίθενται σε συνθήκες περιβάλλοντος (φως, θερμοκρασία, αέρας), με αποτέλεσμα τη μείωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, δηλαδή την αλλοίωση κυρίως της γεύσης και του αρώματος τους.  Παράλληλα, παρόλο που έχουν υποστεί παστερίωση, είναι πιθανή η ανάπτυξη μικροοργανισμών που σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές, ότι θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης που αναγράφονται στη συσκευασία τους σχετικά με το χρονικό περιθώριο κατανάλωσής τους από τη στιγμή που θα ανοιχθούν.

Φωτογραφία: iStock