Χυμός σέλινο: Τι κάνει στην απώλεια βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χυμός σέλινο
Η κατανάλωση χυμού σέλινου κάθε πρωί είναι μια νέα τάση υγείας που φέρεται να ενισχύει την απώλεια βάρους.

Το σέλινο και ο χυμός του μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Επομένως μπορεί να αναρωτιέστε αν η απώλεια βάρους είναι ένα από αυτά.

Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε εάν ο χυμός σέλινου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Γιατί πολλοί πίνουν χυμό σέλινο

Ο χυμός σέλινου υποτίθεται ότι έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και του δέρματος.

Όσοι ακολουθούν αυτή την τάση πίνουν ένα μεγάλο ποτήρι (475 ml) χυμό σέλινο με άδειο στομάχι κάθε πρωί.

Για να φτιάξετε το δικό σας, μπορείτε να βάλετε κοτσάνια σέλινου στον αποχυμωτή. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στο μπλέντερ, αρκεί πρώτα να τα καθαρίσετε από τις σκληρές ίνες. Ένα μεγάλο μάτσο σέλινο, ή περίπου 9 κοτσάνια, παράγει 475 ml χυμού.

Το σέλινο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:

Αν και πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν αυτήν την τάση, τα οφέλη της ΔΕΝ υποστηρίζονται από έρευνες.

Πρόσθετο σε άλλα ποτά

Ο χυμός σέλινο μπορεί να καταναλωθεί μόνος του ή να προστεθεί σε άλλα ροφήματα, όπως τα πράσινα smoothies. Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Έτσι θα έχετε ένα πολύ πιο διατροφικά ισορροπημένο ρόφημα, που εξακολουθεί να παρέχει μερικά από τα οφέλη του χυμού σέλινου.

Επιπλέον, μπορείτε να συμπληρώσετε το smoothie σας με πηγές πρωτεΐνης, όπως γιαούρτι ή σκόνη πρωτεΐνης, καθώς και πηγές λίπους, όπως βούτυρο ξηρών καρπών ή αβοκάντο για έξτρα ενέργεια.

Χυμός σέλινο: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Ο χυμός σέλινου λέγεται συχνά ότι προάγει την απώλεια βάρους.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 475 ml κάθε πρωί διασπά και διαλύει τα λιποκύτταρα που είναι αποθηκευμένα στο ήπαρ. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός στερείται επιστημονικών στοιχείων και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Τούτου λεχθέντος, ο χυμός σέλινο μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους με άλλους τρόπους.

Το βάρος σας εξαρτάται από το πόσες θερμίδες καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χυμός σέλινου είναι σχετικά χαμηλός σε θερμίδες (85 θερμίδες ανά 475 ml).

Η αντικατάσταση ποτών με υψηλότερες θερμίδες (όπως ο ζαχαρούχος καφές και τα αναψυκτικά) με χυμό σέλινου είναι μια έξυπνη επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Επιπλέον, η κατανάλωση ποτών χαμηλών θερμίδων πριν από τα γεύματα μπορεί να προάγει την πληρότητα και να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες.

Αν και ο χυμός σέλινο είναι ένα υγιεινό ρόφημα με λίγες θερμίδες, το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δεν βρίσκεται με ένα μόνο φαγητό. Αντίθετα, συνδυάστε την άσκηση με μια θρεπτική διατροφή που βασίζεται σε ολόκληρα τρόφιμα.

Άλλα πιθανά οφέλη

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο χυμός σέλινο είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα φλαβονοειδή είναι η κύρια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών στο σέλινο. Η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Έτσι, ολόκληρο το σέλινο και ο χυμός του μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός σέλινο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η επίδραση πιθανότατα οφείλεται στη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων του σέλινου, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα νιτρικά και τα νιτρώδη, που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των τροφίμων, τα οποία συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις.

Χοληστερόλη

Το σέλινο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Αρκετές μελέτες σε ζώα συσχετίζουν την κατανάλωση σέλινου με σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, χρειάζεται ανθρώπινη έρευνα.

Πιθανά μειονεκτήματα

Απώλεια φυτικών ινών

Όταν κάνετε χυμό σέλινο, χάνετε τις ευεργετικές διαιτητικές ίνες του φυτού.

Ένα μάτσο σέλινο (περίπου 9 κοτσάνια) περιέχει περίπου 9 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ τα 475 ml χυμού περιέχουν μόνο μια αμελητέα ποσότητα ινών.

Η πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με πολλά οφέλη, που κυμαίνονται από την αυξημένη απώλεια βάρους έως ένα υγιές έντερο.

Προσοχή στο νάτριο

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα του χυμού σέλινου είναι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου.

Το σέλινο είναι φυσικά χαμηλό σε νάτριο, με ένα μόνο μίσχο να παρέχει 32 mg. Ωστόσο, τα 475 ml χυμού σέλινου παρέχουν περίπου 288 mg νατρίου, επειδή παράγεται από τουλάχιστον 9 μίσχους σέλινου.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να διατηρούν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου κάτω από τα 2.300 mg.

Έτσι, εάν καταναλώνετε ήδη πολύ αλάτι, ένα μεγάλο ποτήρι χυμός σέλινο θα μπορούσε να σας βγάλει εκτός ημερήσιου στόχου.

Καθώς η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή την πάθηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν πίνουν χυμό σέλινου.

Ωστόσο, ο χυμός σέλινο είναι επίσης πλούσιος σε κάλιο: τα 475 ml περιέχουν 936 mg, δηλαδή το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε κάλιο.

Το κάλιο βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση της αναλογίας νατρίου προς κάλιο με την κατανάλωση περισσότερου καλίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι το κάλιο στον χυμό σέλινου μπορεί να εξουδετερώσει το νάτριο και άρα να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ο χυμός δαμάσκηνου να φέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα;

Μπορεί ο χυμός κράνμπερι να μειώσει την χοληστερόλη;

Χυμός παντζάρι: Αυτά είναι τα 11 οφέλη – Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

Χυμός αλόη βέρα (aloe vera): Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι υγείας

φωτό: iStock