Χυμός παντζάρι: Αυτά είναι τα 11 οφέλη – Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χυμός παντζάρι
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Τα παντζάρια γενικά και ο χυμός παντζάρι ειδικότερα, είναι κάτι που οι περισσότεροι είτε το λατρεύουν, είτε το μισούν! Το παντζάρι τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει δημοφιλία και χαρακτηρίζεται πλέον υπερτροφή.

1. Ο χυμός παντζάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που έπιναν 250 ml χυμού παντζαριών καθημερινά μείωσαν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή τους πίεση.

Τα νιτρικά άλατα που περιέχει είναι χημικές οι οποίες μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα και βοηθούν στη διεύρυνση και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

2. Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2012, η κατανάλωση χυμού παντζαριών αυξάνει τα επίπεδα νιτρικών στο πλάσμα αίματος και ενισχύει την σωματική απόδοση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκπαιδευμένοι ποδηλάτες που έπιναν 2 φλιτζάνια χυμό παντζάρι καθημερινά βελτίωσαν την χρονομέτρησή τους στα 10 χλμ κατά περίπου 12 δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, μείωσαν επίσης τη μέγιστη εκπνοή οξυγόνου.

3. Ο χυμός παντζάρι μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2015 υποδηλώνουν περαιτέρω οφέλη των νιτρικών αλάτων στον χυμό παντζαριών. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασαν αύξηση της μυϊκής τους δύναμης κατά 13%, 2 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού.

4. Μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, τα νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους και να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης.

Αφού οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα διατροφή που περιελάμβανε χυμό παντζάρι, οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν αυξημένη ροή αίματος στους μετωπιαίους λοβούς. Οι μετωπιαίοι λοβοί συνδέονται με τη γνωστική σκέψη και συμπεριφορά.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αλλά η δυνατότητα μιας υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα διατροφής να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της άνοιας είναι πολλά υποσχόμενη.

5. Ο χυμός παντζάρι βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Είναι χαμηλός σε θερμίδες και ουσιαστικά δεν έχει καθόλου λιπαρά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σας smoothie. Θα σας δώσει μια ώθηση θρεπτικών συστατικών και ενέργειας καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας.

6. Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο

Τα παντζάρια παίρνουν το πλούσιο χρώμα τους από τις βεταλαΐνες (betalains), οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, οι βεταλαΐνες έχουν προληπτικές ικανότητες έναντι ορισμένων καρκινικών κυτταρικών γραμμών.

7. Καλή πηγή καλίου

Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου και ηλεκτρολύτη που βοηθά τα νεύρα και τους μύες να λειτουργούν σωστά. Ο χυμός παντζάρι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα καλίου σας στο βέλτιστο.

Όταν τα επίπεδα καλίου πέφτουν πολύ χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί κόπωση, αδυναμία και μυϊκές κράμπες. Το πολύ χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικούς για τη ζωή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

8. Καλή πηγή άλλων μετάλλων

Ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς τα απαραίτητα μέταλλα. Ορισμένα από αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άλλα υποστηρίζουν τα υγιή οστά και δόντια.

Εκτός από κάλιο, ο χυμός παντζάρι περιέχει:

9. Καλή πηγή φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθά στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής σπονδυλική στήλη και η ανεγκεφαλία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

Ο χυμός παντζάρι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία, η προσθήκη φυλλικού οξέος στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα των 600 μικρογραμμαρίων.

10. Ο χυμός παντζάρι υποστηρίζει την υγεία του ήπατος

Μπορεί να αναπτύξετε μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, εάν το ήπαρ υπερφορτωθεί λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

  • κακή διατροφή
  • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • έκθεση σε τοξικές ουσίες
  • καθιστική ζωή

Η αντιοξειδωτική βεταΐνη δυνητικά βοηθά στην πρόληψη ή την μείωση των λιπών στο ήπαρ. Η βεταΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες.

11. Ο χυμός παντζάρι μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη

Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους έδειξε, ότι το εκχύλισμα παντζαριών μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αύξησε την HDL (“καλή” χοληστερόλη). Μείωσε επίσης το οξειδωτικό στρες στο ήπαρ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα του παντζαριού στην μείωση της χοληστερόλης πιθανότατα οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά του, όπως τα φλαβονοειδή.

Χυμός παντζάρι: Πιθανές παρενέργειες

Τα ούρα και τα κόπρανα σας μπορεί να γίνουν κόκκινα ή ροζ μετά την κατανάλωση παντζαριών. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως beeturia είναι αβλαβής. Ωστόσο, μπορεί να σας τρομάξει, αν δεν το περιμένετε.

Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), η τακτική κατανάλωση χυμού πανζαριών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσει πολύ χαμηλά η πίεσή σας. Είναι σώφρον να παρακολουθείτε προσεκτικά την αρτηριακή σας πίεση αν πίνετε χυμό παντζάρι.

Επίσης, εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς (συσσώρευση οξαλικού ασβεστίου), τότε ΜΗΝ πίνετε χυμό παντζαριών. Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα. Αυτά είναι φυσικές ουσίες που σχηματίζουν κρυστάλλους στα ούρα σας και μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ο χυμός δαμάσκηνου να φέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα;

Ποιες τροφές έχουν πολλά λιπαρά αλλά ελάχιστους υδατάνθρακες: Τι δημιουργούν στον οργανισμό

Οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά: Τι έδειξαν νέες έρευνες

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

φωτό: iStock