Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Σύγκριση σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γαλοπούλα
Η παράδοση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι “προστάζει” την παρουσία της γαλοπούλας, αν και το συγκεκριμένο έθιμο έχει φτάσει μόλις τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας.

Σε πολλά τραπέζια τα Χριστούγεννα, θα σερβιριστεί κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα. Ποιο είναι όμως πιο θρεπτικό; Τι διαφορές και τι ομοιότητες έχουν;

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι προϊόντα πουλερικών. Τόσο το στήθος γαλοπούλας, όσο και το στήθος κοτόπουλου έχουν αρκετά κοινά διατροφικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν μόνο μερικές λεπτές διαφορές μεταξύ των δύο. Ως εκ τούτου, είναι συχνά δύσκολο να καθοριστεί ποιο κρέας από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία.

Περιεκτικότητα σε θερμίδες

Μια μερίδα 85 γραμμαρίων από ψητό στήθος κοτόπουλου περιέχει γενικά ελαφρώς περισσότερες θερμίδες σε σχέση με την αντίστοιχη μερίδα από στήθος γαλοπούλας, αλλά η διαφορά είναι λεπτή. Συγκεκριμένα, αυτή η 1 μερίδα κοτόπουλο έχει περίπου 130 θερμίδες, ενώ η γαλοπούλα έχει 125 θερμίδες. Αν τα μαγειρέψετε στην σχάρα ή ψητά και χωρίς την πέτσα, τότε το θερμιδικό περιεχόμενο και των δύο θα είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται.

Πρωτεΐνη και αμινοξέα

Το στήθος από κοτόπουλο και εκείνο από γαλοπούλα έχουν περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 85 γραμμαρίων. Οι άνδρες χρειάζονται τουλάχιστον 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 46 γραμμάρια, ενώ οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 71 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αμφότερα το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (μερίδα στήθος) περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφαίνης, η οποία είναι ευεργετική για υγιή ύπνο και καλύτερη ψυχική διάθεση, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Υδατάνθρακες, λίπος, χοληστερόλη, και βιταμίνες

Και εδώ το στήθος από κοτόπουλο και εκείνο από γαλοπούλα είναι παρόμοια. Και τα δύο, εφόσον είναι χωρίς πέτσα και φυσικά χωρίς πανάρισμα, δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακες και είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά. Το στήθος γαλοπούλας περιέχει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης, ενώ εκείνο από στήθος κοτόπουλου λίγο κάτω από 90 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης (με ρίδες 85 γραμμαρίων). Και τα δύο είναι τροφές πλούσιες σε νιασίνη και βιταμίνη Β-6, με το κοτόπουλο να περιέχει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές τις δύο βασικές βιταμίνες.

Γεύση και κόστος

Επειδή η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι τόσο παρόμοιες διατροφικά και εναλλάξιμα ως συστατικά στις συνταγές, η βασική τους διαφορά αφορά την γευστική προτίμηση που μπορεί να έχει ο καθένας και, φυσικά, το κόστος αγοράς.

Η απόφαση λοιπόν για το κυρίως πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν περιέχει κάποιο δίλημμα. Κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι παρόμοιες τροφές σε διατροφικό επίπεδο.

Πηγή: http://www.fitday.com