Άνοια – Αλτσχάιμερ: Ποια τρία ποτά προστατεύουν από την απώλεια μνήμης

  • Iatropedia newsroom
άνοια
Ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα να πάθετε απώλεια μνήμης. Ωστόσο, υπάρχουν τρία ποτά που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απώλειας μνήμης, δυσκολία στην εκτέλεση οικείων καθηκόντων, μειωμένη κρίση και αλλαγές στη διάθεση. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους και ο πιο συνήθης τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ τείνει να παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και επί του παρόντος επηρεάζει περίπου έναν στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών. Ωστόσο, η αυξανόμενη επιστημονική έρευνα επάνω στην άνοια δείχνει ότι δεν είναι αναπόφευκτη και υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να καθυστερήσετε την εμφάνισή της.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ακόλουθα τρία ποτά προστατεύουν από την απώλεια μνήμης, η οποία συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ:

Πράσινο τσάι

Έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους κατά 50%.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης διαπίστωσε επίσης ότι σε εκείνους που είχαν μια γενετικά αυξημένη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ, η μείωση στον κίνδυνο έφτασε το 86%.

Αντίστοιχα οφέλη βρέθηκαν επίσης και με το τσάι oolong.

Νερό

Είναι σημαντικό να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό (περίπου 1,2 λίτρα την ημέρα) για τη γενική σας υγεία. Αφού το σώμα αποτελείται περίπου 60% από νερό, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας (και) για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως προβλήματα εστίασης, προβλήματα μνήμης και κόπωση του εγκεφάλου, καθώς και πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο.

Έρευνες είχαν δείξει ότι μόνο το να είναι κανείς έστω και κατά 1% αφυδατωμένος μπορεί να προκαλέσει μείωση κατά 5% της γνωστικής του λειτουργίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των εγκεφαλικών κυττάρων σε μέγεθος και μάζα.

Ως εκ τούτου, η μη κατανάλωση αρκετού νερού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

“Λάτε” με… κουρκούμη!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition διαπίστωσε ότι η κουρκούμη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην κουρκουμίνη, την δραστική χημική ουσία στο εν λόγω μπαχαρικό, η οποία αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την μείωση της ψυχικής λειτουργίας.

Αν και η κουρκούμη χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε φαγητά με κάρι, πιο πρόσφατα βρέθηκε ότι απορροφάται πιο αποτελεσματικά σε μορφή “λάτε” ροφήματος.

Πηγή: http://www.express.co.uk