Ανεπάρκεια συγκεκριμένης βιταμίνης συνδέεται με άσθμα, ΧΑΠ και άλλες πνευμονικές νόσους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Έρευνα υπογραμμίζει μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ και της μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως το άσθμα και η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research έριξε φως σε αυτήν την ενδιαφέρουσα συσχέτιση, υπογραμμίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις για την αναπνευστική υγεία.

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ, που προέρχεται από καταπράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικά έλαια και δημητριακά, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Παρά την καθιερωμένη σημασία της στην πήξη, η συσχέτιση της υγείας των πνευμόνων με τη βιταμίνη Κ παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο.

Ερευνητικές ιδέες και επιπτώσεις

Στην μελέτη, που εκπονήθηκε από Δανούς ερευνητές από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συμμετείχαν 4.092 συμμετέχοντες ηλικίας 24 έως 77 ετών που διαμένουν στην πόλη. Υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις πνευμονικής λειτουργίας, έδωσαν δείγματα αίματος και παρείχαν πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους μέσω ερωτηματολογίων.

Τα δείγματα αίματος περιελάμβαναν έναν δείκτη που ονομάζεται dp-ucMGP, ο οποίος χρησιμεύει ως δείκτης μειωμένων επιπέδων βιταμίνης Κ. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε σπιρομέτρηση.

Η σχέση βιταμίνης Κ και πνεύμονα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα ξεχωριστό μοτίβο: άτομα που εμφάνιζαν δείκτες χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερους μέσους όρους στις μετρήσεις σπιρομέτρησης. Επιπλέον, είχαν μεγαλύτερη τάση να αναφέρουν μόνοι τους την παρουσία ΧΑΠ, άσθματος ή συριγμού.

Ο δρ. Torkil Jespersen, ένας εξέχων ερευνητής στην ομάδα, επιβεβαίωσε: “Γνωρίζουμε ήδη ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στο αίμα και η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών. Αλλά έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες που να εξετάζουν τη βιταμίνη Κ και τους πνεύμονες. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με τη βιταμίνη Κ και την λειτουργία των πνευμόνων σε ένα μεγάλο γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων».

Διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ: Μια ολιστική προσέγγιση

Η βιταμίνη Κ, ο ακρογωνιαίος λίθος για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών, υπάρχει κυρίως σε δύο μορφές: Κ1 και Κ2.

  1. Η K1 είναι άφθονη σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, μαζί με συγκεκριμένα φυτικά έλαια.
  2. Αντίθετα, η K2 ευδοκιμεί σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το natto, τα ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι και οι κρόκοι αυγών, τα λιπαρά κρέατα και επιλεγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα σκληρά τυριά.

Μια ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή κάποιου εξασφαλίζει μια ισορροπημένη πρόσληψη τόσο της K1 όσο και της K2.

Τι περιμένουμε από μελλοντικές έρευνες

Τα ευρήματα της μελέτης, αν και επιτακτικά, δεν απαιτούν άμεσες αλλαγές στις τρέχουσες οδηγίες πρόσληψης βιταμίνης Κ. Ωστόσο, υποστηρίζουν την περαιτέρω εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρησιμότητας των συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ για συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Ως απόδειξη της σημασίας αυτών των αποκαλύψεων, η ερευνητική ομάδα ξεκινά μια μεγάλη κλινική δοκιμή γνωστή ως δοκιμή InterVitaminK. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να εμβαθύνει στις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ έναντι ενός εικονικού φαρμάκου στην υγεία της καρδιάς και των οστών στον γενικό πληθυσμό. Με βάση τις νέες γνώσεις, το πεδίο εφαρμογής της δοκιμής θα περιλαμβάνει τώρα και ανάλυση της πνευμονικής λειτουργίας.

Τι λέει Έλληνας ειδικός για τη σύνδεση βιταμίνης Κ και πνευμονικής λειτουργίας

Ο δρ. Απόστολος Βόσιος από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία είναι Γραμματέας της συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τις ασθένειες των αεραγωγών, το άσθμα, τη ΧΑΠ και τον χρόνιο βήχα. Αν και δεν συμμετείχε άμεσα στην εν λόγω έρευνα, σχολίασε σχετικά:

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα τους μπορεί να έχουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Περαιτέρω έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη σύνδεση και να δούμε εάν η αύξηση της βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία των πνευμόνων ή όχι. Εν τω μεταξύ, μπορούμε όλοι προσπαθούμε να τηρούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξουμε τη γενική μας υγεία και μπορούμε να προστατεύσουμε τους πνεύμονές μας με το να μην καπνίζουμε, να ασκούμαστε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη Κ: Τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Έχω ξερόβηχα και ο γιατρός μου λέει ότι έχω άσθμα. Είναι δυνατόν;

Εκατομμύρια καπνιστές έχουν μυστηριώδη πάθηση των πνευμόνων που δεν είναι ΧΑΠ

φωτό: iStock