Αναψυκτικά: Πως επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα και τι μπορεί να προκαλέσουν
Η κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει την πέψη, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που ζουν σε όλο το πεπτικό σύστημα και, φυσικά, το μικροβίωμα του εντέρου.
Τι μπορεί, όμως, να προκαλέσει η συχνή κατανάλωσή τους;
Από διάρροια, μέχρι πείνα και τερηδόνα, τα αναψυκτικά, ειδικά τα ζαχαρούχα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την διατροφή μας.
1. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια
Τα συνηθισμένα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη, συχνά με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη τραβάει περισσότερο νερό στα έντερα, κάνοντας τα κόπρανα πιο χαλαρά. Το επιπλέον νερό μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) που είναι ευαίσθητα στη φρουκτόζη.
Δεν υπάρχουν πολλά αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το πώς τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τα κόπρανα.
Η καφεΐνη συμβάλλει, επίσης, στη διάρροια. Επιταχύνει τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης.
2. Μπορεί να εμφανίσετε αέρια και φούσκωμα
Η κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών (το γνωστό ανθρακικό) προκαλεί φούσκωμα και αέρια σε ορισμένα άτομα. Το ανθρακούχο περιεχόμενο στα κανονικά και διαιτητικά αναψυκτικά εισάγει διοξείδιο του άνθρακα στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να φύγει μέσω ρέψιματος ή να ταξιδέψει προς τα κάτω στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα.
Η φρουκτόζη στα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ειδικά σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πεπτικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων δεν απορροφά καλά τη φρουκτόζη, γεγονός που προκαλεί υπερβολικά αέρια.
3. Μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η ΓΟΠ συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας εξασθενεί και ανοίγει. Το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο (τροφικό σωλήνα), προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα.
4. Μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους οργανισμούς που ζουν στο έντερο. Κάθε άτομο έχει μια μοναδική ισορροπία στο μικροβίωμά του, η οποία εδραιώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Η διαταραχή στο μικροβίωμα συμβαίνει όταν περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή, τα φάρμακα, το στρες ή άλλοι παράγοντες διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων. Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προκαλεί μια τέτοια διαταραχή. Η ανάπτυξη των χρήσιμων βακτηρίων μειώνεται, επιτρέποντας την ανάπτυξη των μη χρήσιμων βακτηρίων. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί αποδυνάμωση του εντερικού βλεννογόνου και αυξημένη φλεγμονή.
Η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει σε μεταβολικές ασθένειες (όπως ο διαβήτης), καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
- Τι γίνεται με τα αναψυκτικά διαίτης;
Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία επίσης διαταράσσουν το μικροβίωμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά μειώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια και αυξάνουν την ανάπτυξη παθογόνων (που προκαλούν ασθένειες) βακτηρίων.
Τα χρήσιμα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου παράγουν ενώσεις σημαντικές για την υγεία. Χωρίς αρκετά καλά βακτήρια, αυτές οι ενώσεις μειώνονται. Η ανισορροπία προκαλεί φλεγμονή, κίνδυνο μόλυνσης, αλλοιωμένη κινητικότητα του εντέρου και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
5. Η διαταραχή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Μια δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Μια γερμανική μελέτη συνέκρινε άτομα που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ) με άτομα χωρίς ΜΚΔ. Όσοι έπιναν αναψυκτικά είχαν αυξημένο κίνδυνο τόσο για μείζονα όσο και για σοβαρή κατάθλιψη.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
6. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας
Το γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνει επίσης το στόμα, επειδή εκεί ξεκινά η πέψη. Τα συστατικά των αναψυκτικών μπορούν να επηρεάσουν το στόμα και τα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.
Η ζάχαρη και το οξύ στα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Γενικά, τα αναψυκτικά έχουν pH μεταξύ 2 και 3. Το σμάλτο των δοντιών διαβρώνεται όταν το pH του στόματος είναι κάτω από 5,5. Τα βακτήρια στο στόμα παράγουν ένα όξινο υποπροϊόν όταν τρέφονται με ζάχαρη.
Με την πάροδο του χρόνου, τόσο τα αναψυκτικά διαίτης όσο και τα αναψυκτικά με πλήρη ζάχαρη διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και συμβάλλουν στην εμφάνιση τερηδόνας.
Η ζάχαρη από τα αναψυκτικά επηρεάζει επίσης τα ούλα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα (φλεγμονή των ούλων).
7. Νιώθετε λιγότερο χορτάτοι
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν πολλές θερμίδες. Οι υγρές θερμίδες δεν είναι τόσο χορταστικές όσο η ίδια ποσότητα θερμίδων στις στερεές τροφές.
Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών προσθέτει θερμίδες, αλλά δεν ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται χορτάτοι και καταλήγουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες.
Φωτογραφία iStock




