Αλκοόλ: Το πολύ ποτό προκαλεί επικίνδυνη συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Σε ποια άλλα όργανα παρατηρείται αυξημένη συσσώρευση λίπους εξαιτίας του.

Αν πίνετε αλκοόλ, προσέξτε τις ποσότητές σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι το παρακάνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επικίνδυνη συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά τους.

Το περικάρδιο λίπος, όπως ονομάζεται αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιολογικών προβλημάτων, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, έχει σχετισθεί με την στεφανιαία νόσο αλλά και την κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Richard Kazibwe, επίκουρος καθηγητής Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη συσχέτισε επίσης την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με συσσώρευση λίπους γύρω και από άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων:

  • Του ήπατος
  • Των σπλάγχνων
  • Των μυών

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 6.756 εθελοντές, τους οποίους χώρισαν σε κατηγορίες αναλόγως με τις ποσότητες των οινοπνευματωδών ποτών που κατανάλωναν.

Άλλοι εξ αυτών έπιναν λίγο (κάτω από 1 ποτό την ημέρα), άλλοι μέτρια (1-2 ποτά) και άλλοι πολύ (πάνω από 2 ποτά ημερησίως). Ειδικότερα:

  • Οι 2.925 (ποσοστό 43,3%) έπιναν λίγο
  • Οι 597 (ποσοστό 8,8%) έπιναν μέτρια
  • Οι 220 (ποσοστό 3,3%) έπιναν πολύ

Από τους υπόλοιπους, το σχεδόν 21% δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ. Το 24%, τέλος, έπιναν κάποτε, αλλά πλέον το είχαν κόψει. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 έτη και το 53% ήσαν γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα Πως επηρεάζει το ποτό την καρδιά. Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες για να αξιολογήσουν οι επιστήμονες τη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανά τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έπιναν πολύ είχαν σημαντικά αυξημένο λίπος γύρω από την καρδιά τους. Είχαν επίσης συσσώρευση λίπους γύρω από το ήπαρ και από τους νεφρούς τους. Αντιθέτως, είχαν μειωμένο υποδόριο (κάτω από το δέρμα) λίπος. Τα χαμηλότερο επίπεδα συσσωρευμένου λίπους εντοπίστηκαν σε όσους έπιναν λίγο έως μέτρια, είπε ο Dr. Kazibwe.

Εκτός από την ποσότητα, ρόλο φάνηκε να παίζει και το είδος του αλκοόλ που κατανάλωναν. Όσοι εθελοντές έπιναν μπύρα ή δυνατά ποτά (π.χ. ουΐσκι) είχαν περισσότερο λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανά τους, έναντι όσων έπιναν κρασί.

Η διαφορά αυτή πιθανώς οφείλεται στις προστατευτικές πολυφαινόλες του κρασιού, εκτίμησε ο καθηγητής. Οι πολυφαινόλες είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αφθονία κυρίως στο κόκκινο κρασί.

Ο μεταβολισμός και οι ορμόνες

Πώς μπορεί όμως τα οινοπνευματώδη ποτά να οδηγούν σε συσσώρευση λίπους γύρω από ορισμένα όργανα; «Το αλκοόλ επηρεάζει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό», εξήγησε ο Dr. Kazibwe. «Η κατανομή του σωματικού λίπους επηρεάζεται από τις ορμόνες και έτσι έμμεσα επηρεάζεται από το ποτό».

Μπορεί άραγε να μειωθεί το πρόβλημα, εάν κάποιος σταματήσει να πίνει; «Το λίπος γύρω από το ήπαρ μπορεί να μειωθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν ισχύει το ίδιο για το περικάρδιο», απάντησε.

Η ουσία της υποθέσεως, λοιπόν, είναι η εξής: αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, μην κάνετε υπερβολές. Ένα ποτό την ημέρα (π.χ. ένα μικρό ποτήρι κρασί) είναι υπεραρκετό αν είστε γυναίκα. Και αν είστε άνδρες, μην υπερβαίνετε τα δύο.

Φωτογραφία: iStock