Αλκοόλ στην παραλία: Γιατί είναι επικίνδυνο να πίνετε ποτά κάτω από τον ήλιο

  • Iatropedia newsroom
αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν είναι ιδανική επιλογή για να πιείτε στην παραλία, όσο κι αν μια μπύρα ή ένα κοκτέιλ ακούγονται πολύ δροσιστικά…

Όταν είστε στην παραλία με φίλους και απολαμβάνετε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα αλκοολούχα ποτά, σε συνδυασμό με τον ήλιο και την ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην υγεία μας.

«Το αλκοόλ όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά όταν συνδυάζεται με αυξημένη εφίδρωση στη ζέστη και τον ήλιο και τη συχνή ούρηση, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θερμοπληξία», όπως τονίζει ο επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ).

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αναγκάζει το σώμα μας να αποβάλλει τα υγρά με πιο γρήγορο ρυθμό, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Όταν συνδυάζουμε αυτές τις διουρητικές ιδιότητες με έντονη ηλιοφάνεια μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνουν ζάλη, λιποθυμία και πονοκεφάλους.

Δείτε επίσης: Η θερμοπληξία μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά, προειδοποιεί Βρετανός γιατρός

Πέρα από την αφυδάτωση και την θερμοπληξία, τα ποτά επιβραδύνουν τα αντανακλαστικά μας, και όπως και στην οδήγηση, πρέπει να αποφεύγουμε και την κολύμβηση, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά πνιγμού ατόμων που είχαν κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Επίσης, αποφύγετε τα ποτά αν πηγαίνετε βόλτα με σκάφος, καθώς υπάρχουν επίσης υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμών σε σκάφη που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Για να μείνετε ασφαλείς, όταν είστε στην παραλία ενυδατωθείτε με αρκετό νερό, φάτε ένα καλό (αλλά όχι πολύ βαρύ) γεύμα και αν πιείτε κάποιο ποτό, το προτιμότερο είναι να κάτσετε κάτω από μια σκιά, για να αποφύγετε τα ατυχήματα και την αφυδάτωση.

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Ηλίαση, θερμοπληξία, αφυδάτωση, εγκαύματα – Πώς να τα αποφύγετε

Φωτογραφία iStock