Αδυνάτισμα: Ποια βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις λίπους στο σώμα, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει

  • Iatropedia newsroom
βιταμίνη Α
Τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ίσως μπορούν να εκμεταλλευτούν τους χειμερινούς μήνες, αφού μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κρύες θερμοκρασίες και η αυξημένη πρόσληψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, ενθαρρύνουν την καύση λίπους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism, διερεύνησε τις επιπτώσεις που είχαν οι κρύες θερμοκρασίες και η εν λόγω βιταμίνη στην μετατροπή του λευκού λίπους, όπου αποθηκεύονται οι υπερβολικές θερμίδες, σε φαιό (καφέ) λίπος, το οποίο “διεγείρει την καύση λίπους και την παραγωγή θερμότητας”.

Περισσότερο από το 90% των εναποθέσεων λίπους του ανθρώπινου σώματος είναι λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς.

Αυξημένη καύση λίπους τον χειμώνα με βιταμίνη Α

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κρύες θερμοκρασίες αύξησαν τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος, διεγείροντας έτσι την καύση λίπους.

Η βιταμίνη Α συνήθως αποθηκεύεται στο ήπαρ. Όταν τα ποντίκια-πειραματόζωα στην μελέτη τέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι αυξήσεις της βιταμίνης Α και μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει την βιταμίνη Α στο αίμα, οδήγησαν σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους καθώς το λευκό λίπος μετατράπηκε σε καφέ επειδή το σώμα προσπαθούσε να διατηρηθεί ζεστό.

Αντιθέτως, όταν αυτή η πρωτεΐνη της βιταμίνης Α, που δεσμεύει τη ρετινόλη, μπλοκαρίστηκε στα ποντίκια, το λευκό λίπος δεν μετατράπηκε σε καφέ και τα ποντίκια δεν μπορούσαν να προστατευθούν από το κρύο.

Η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη για την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Florian Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μέσω συμπληρωμάτων σε μια προσπάθεια να χάσει κανείς βάρος:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εάν δεν συνταγογραφούνται, επειδή είναι κρίσιμο η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα κύτταρα την κατάλληλη στιγμή”.

Και πρόσθεσε: «Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό».

Πηγή: https://www.foxnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη Α

Η πολλή βιταμίνη Α μειώνει την πιθανότητα καρκίνου

Κορονοϊός: Τι ισχύει με τη βιταμίνη D στην εξέλιξη της COVID-19

Ποιες τροφές αντιστοιχούν σε κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεστε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν