Αδυνάτισμα: 4 τρόποι που κάνετε σαμποτάζ στον εαυτό σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αδυνάτισμα
Χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν καθημερινά με όρεξη και πείσμα να ακολουθήσουν πιστά κάποιο νέο πλάνο υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης, με το οποίο σκοπεύουν να χάσουν τα περιττά κιλά.

Αλλά, λίγοι γνωρίζουν ότι αυτά τα σχέδιά τους για αδυνάτισμα, όσο και αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, σαμποτάρονται από κάποιες συνήθειες και αποφάσεις που οι ίδιοι ακολουθούν καθημερινά.

Δείτε 4 τρόπους με τους οποίους μπορεί να βάζετε μόνοι σας εμπόδια στην προσπάθειά σας να εφαρμόσετε τη δίαιτα που ξεκινήσατε… πριν λίγες ημέρες:

Κάνετε πάρα πολλά, πολύ σύντομα

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τηρούν κατά γράμμα το νέο διατροφικό τους πλάνο, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν και έντονη σωματική άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα. Έτσι, περίπου 3 εβδομάδες κατά μέσο από την ημέρα που ξεκινούν, δεν αντέχουν σωματικά και κυρίως ψυχολογικά και καταλήγουν να εγκαταλείπουν εντελώς την προσπάθεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν αρχικά κάποια κιλά, τα οποία όμως αργότερα τα παίρνουν πίσω και με το παραπάνω. Αν δεν έχει αρκετή ενέργεια (μέσω των τροφών), ο οργανισμός εξαντλείται υπερβολικά από την άσκηση. Προσπαθήστε να παίρνετε περίπου 100 θερμίδες με ένα σνακ 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε την γυμναστική (ένα φρούτο, ένα γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών κλπ).

Ακολουθείτε “έτοιμες” δίαιτες που δεν κάνουν για όλους

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την προσπάθειά τους, εφαρμόζοντας κάποια από τις διαδεδομένες και “σίγουρες” δίαιτες που κυκλοφορούν. Με αυτό που κάνουν, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψιν τον δικό τους τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους. Για να είναι αποτελεσματική και να αξίζει τον κόπο που θα κάνετε, μία δίαιτα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Το… παρακάνετε με τις μπάρες δημητριακών

Υπάρχει πλέον μια βιομηχανία 6,2 δισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ με σνακ και άλλα προϊόντα που είναι υγιεινά, δίνουν ενέργεια αλλά έχουν λίγο μειωμένες θερμίδες. Και από το 2009 μέχρι σήμερα, η αγορά των προϊόντων διατροφής που ενισχύουν την απόδοση στην γυμναστική έχει αυξηθεί κατά 83%! Λίγοι, όμως, συνειδητοποιούν ότι πολλές από αυτές τις μπάρες δημητριακών φτάνουν να είναι εφάμιλλες σε θερμίδες με τις μπάρες σοκολάτας. Ταυτόχρονα, αυτές οι τροφές δεν είναι σχεδιασμένες για να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι, οπότε πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν μετά τη γυμναστική τους και τρώνε ένα κανονικό γεύμα, ενώ λίγο νωρίτερα μπορεί να έχουν καταναλώσει ήδη 500 θερμίδες.

“Ανταμοίβετε” τον εαυτό σας υπερβολικά για την άσκηση που κάνετε

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο περισσότερο τρώνε, είτε επειδή η αυξημένη δραστηριότητα τους κάνει πιο πεινασμένους, είτε επειδή αισθάνονται ότι μ”δικαιούνται” ένα γλυκό μετά από μια σκληρή προπόνηση. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Marketing Letters, άτομα που τους είπαν ότι το περπάτημα για απόσταση δύο χιλιομέτρων ήταν άσκηση, έφαγαν 35% περισσότερη πουτίγκα σοκολάτας μετά το περπάτημα, από ό,τι άτομα που τους είχαν πει ότι το περπάτημα αυτό είναι απλά μια “βόλτα”.

Πηγή: http://www.miamiherald.com