4 Μύθοι και Αλήθειες για τα φρούτα και την κατανάλωσή τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δε θα πρέπει να φάτε φρούτο το απόγευμα! Μετά τις 4 δεν πρέπει. Όταν τρώτε φρούτο θα πρέπει το στομάχι σας να είναι άδειο! Πριν το φάτε πρέπει να το κόψετε σε 4 κομμάτια ή μάλλον σε 8 κομμάτια.. ή μήπως σε 12; Δε θυμάμαι αλλά όσες πιο πολλές φορές το κόψετε τόσο καλύτερα! Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί!!! Τελικά τι ισχύει; Ώρα να καταρρίψουμε τους μύθους που κάποιοι δημιούργησαν για τα φρούτα και σας μπερδεύουν…

γράφει η Ευγενία Λάζου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο HealthLab

Μύθος 1: Πάντα να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι!

Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το πότε πρέπει να τρώτε τα φρούτα και έχει διαδοθεί από έναν σεφ στη Σιγκαπούρη.

Ο μύθος ισχυρίζεται ότι αν φάτε φρούτα μαζί με το γεύμα, επιβραδύνεται η πέψη και το φαγητό “κάθεται” στο στομάχι σας με αποτέλεσμα να επέρχεται η  ζύμωση  (δηλαδή μία ή περισσότερες οργανικές ενώσεις (όπως πχ οι υδατάνθρακες) να μετατρέπονται σε οξύ ή αλκοόλη). Αυτός ο μύθος ισχυρίζεται επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με το γεύμα προκαλεί αέρια, δυσφορία και μια σειρά άλλων άσχετων συμπτωμάτων.

Αλήθεια

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι φυτικές ίνες των φρούτων μπορούν να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου σας από τη τροφή. Όλες οι υπόλοιπες θεωρίες δεν ισχύουν!

Το γεγονός ότι τα φρούτα μπορούν να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου σας από τη τροφή, δεν σημαίνει ότι το φαγητό θα “καθίσει” στο στομάχι επ ‘αόριστον.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι σε υγιείς ανθρώπους, οι φυτικές ίνες επιβράδυναν το χρόνο που χρειάστηκε το στομάχι για να αδειάσει το ήμισυ του περιεχομένου του κατά 14 λεπτά περισσότερο.

Ας θυμηθούμε κάποια βασικά κομμάτια φυσιολογίας…

Αρχικά το διάστημα που χρειάζεται για να αδειάσει το στομάχι πλήρως από τη τροφή δεν είναι και τόσο μεγάλο τελικά ώστε η τροφή να χαλάσει το στομάχι.

Αλλά ακόμα κι αν τα φρούτα έκαναν τη τροφή να κάθεται στο στομάχι σας για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο, το στομάχι σας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, πράγμα που προκαλεί ζύμωση και σήψη.

Όταν το φαγητό φτάσει στο στομάχι, αναμιγνύεται με οξύ, το οποίο έχει πολύ χαμηλό pH, περίπου ένα ή δύο. Το περιεχόμενο του στομάχου γίνεται πολύ όξινο, ώστε οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτό το μέρος της πέψης συμβαίνει εν μέρει για να σκοτώσει τα βακτήρια που προσλάβατε από το φαγητό σας και να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων.

Άρα, δεν είναι αναγκαίο να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι! Άλλωστε, το να φάτε κάποιο φρούτο κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πλήρεις και να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες μακροπρόθεσμα.

Μύθος 2: Η κατανάλωση φρούτων πριν ή μετά από το γεύμα μειώνει την θρεπτική αξία τους! Ο μύθος αυτός υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τρώτε τα φρούτα με άδειο το στομάχι σας για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά οφέλη τους.

Αλίμονο αν γινόταν κάτι τέτοιο..  Όταν τρώτε ένα γεύμα, η κένωση από το στομάχι προς το λεπτό έντερο γίνεται με αργές και περισταλτικές κινήσεις, απελευθερώνοντας μικρές ποσότητες τροφής κάθε φορά, έτσι ώστε τα έντερο να έχει το χρόνο να διαχειριστεί και να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται από τη τροφή. Επίσης, το λεπτό έντερο είναι σχεδιασμένο να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και έχει μήκος έως 6 μέτρα και η περιοχή που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά είναι άνω των 320 τετραγωνικών μέτρων.

Αλήθεια

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έντερο έχει την ικανότητα να απορροφά διπλάσιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών από αυτές που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος μέσα σε μία ημέρα.

Άρα, το πεπτικό απορροφά όλες τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα και από τα φρούτα, ανεξάρτητα από το εάν τα τρώτε με άδειο το στομάχι ή όχι!

Μύθος 3: Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάτε φρούτα είναι το απόγευμα! Ποια είναι η λογική σε όλο αυτό;

Υποστηρίζεται ότι ο μεταβολισμός σας μειώνεται το απόγευμα, οπότε αν φάτε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας με αποτέλεσμα να “ξυπνά” το πεπτικό σας σύστημα.. Αλήθεια;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την θεωρία!

Αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι κάθε τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει προσωρινά το σάκχαρο του αίματός σας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Μύθος 4: Δεν πρέπει να φάτε φρούτα μετά τις 4 το απόγευμα!

Είναι ενδιαφέρον ότι ο μύθος αυτός έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον προηγούμενο μύθο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποφύγετε να τρώτε φρούτα μετά τις 4 μ.μ.

Η θεωρία είναι ότι η κατανάλωση φρούτων (ή οποιονδήποτε υδατανθράκων) μετά τις 4 μ.μ. αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο το σώμα σας δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί πριν πέσετε για ύπνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει το σάκχαρό σας καθώς απορροφάται η γλυκόζη. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το σάκχαρό σας θα αυξηθεί περισσότερο μετά τις 4 μ.μ. από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Δεν υπάρχει μελέτη που να υποστηρίζει ότι το φαγητό το απόγευμα θα προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Ο μεταβολικός σας ρυθμός έχει την τάση να μειώνεται μέχρι την ώρα που θα πάτε για ύπνο, αλλά εξακολουθείτε να “καίτε” θερμίδες για να κρατήσετε το σώμα σας σε λειτουργία. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν εάν οι θερμίδες καίγονται για ενέργεια ή αποθηκεύονται ως λίπος, αλλά το να αποφεύγετε τα φρούτα μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας δεν αποτελεί παράγοντας.

Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το να μη τρώτε φρούτα το απόγευμα επηρεάζει το βάρος σας. Αντιθέτως, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος.

Άρα, το να μη τρώτε φρούτα μετά τις 4 μ.μ δεν επηρεάζει το βάρος και δεν έχει κανένα όφελος.!

Αλήθεια

Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να τα φάτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας με οποιοδήποτε τρόπο! Δώστε έμφαση στην ποικιλία μιας και το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη γκάμα φρούτων.. Συνδυάστε τα με σαλάτες, με γιαούρτι, με τυρί ή όπως αλλιώς επιθυμείτε έχοντας στο μυαλό σας πάντα την ποσότητα!

Μην ακούτε λοιπόν θεωρίες του γείτονα, της γιαγιάς, του μανάβη, του γυμναστή, του περαστικού ή οποιοδήποτε, ο οποίος δεν γνωρίζει και απλά παραπληροφορεί. Ρωτήστε που τα στηρίζει όλα αυτά που λέει ή απλά ρωτήστε κάποιον ειδικό!