Τα όνειρα μας προστατεύουν από επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία

  • Ρούλα Τσουλέα
όνειρα
Οι άνθρωποι που κοιμούνται βαθιά το βράδυ και βλέπουν πολλά όνειρα, ίσως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Συχνά είναι ακατανόητα και αδυνατούμε να τα θυμηθούμε το πρωί. Ωστόσο τα όνειρα μπορεί να μας προστατεύουν από μια επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι κοιμούνται βαθιά το βράδυ έχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη διότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και εμφράγματος.

Οι άνθρωποι κοιμούνται βαθιά κατά το στάδιο REM του ύπνου, όταν και βλέπουν τα περισσότερα όνειρα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση HeartRhythm, εξέτασαν στοιχεία από εκατομμύρια εθελοντές που είχαν συμμετάσχει σε τρεις διαφορετικές έρευνες.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 4.500 εθελοντές, οι 526 εκ των οποίων είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Στην δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 5.700 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια.

Και στην τρίτη μελέτη ανέλυσαν στοιχεία 14,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Καλιφόρνια, οι οποίοι παρείχαν λεπτομερείς καταγραφές της ζωής και της υγείας τους επι 4 χρόνια.

Τα ευρήματα

Η πρώτη μελέτη έδειξε πως οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή ξυπνούσαν συχνότερα τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να μην κοιμούνται ήσυχα το βράδυ.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε πως όσοι εθελοντές ξυπνούσαν συχνά το βράδυ, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή.

Και η τρίτη μελέτη έδειξε πως η αϋπνία συνοδεύεται από αύξηση κατά 36% του κινδύνου για εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με την συγκεκριμένη καρδιακή αρρυθμία, λένε οι ερευνητές.

Και προσθέτουν ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, διότι η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άνοιας αλλά και θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στάδιο REM και όνειρα

«Η μελέτη μας έδειξε πως ο λιγοστός ύπνος REM σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Gregory Marcus, διευθυντής Κλινικής Έρευνας στον Καρδιολογικό Τομέα του UCSF.

Ο ύπνος δεν είναι ενιαίος,  αλλά αποτελείται από 4-5 κύκλους (υπνικοί κύκλοι), κάθε ένας εκ των οποίων έχει ορισμένα στάδια.

Ο πρώτος κύκλος (μόλις αποκοιμηθούμε) διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Στους επόμενους κύκλους αυξάνεται βαθμιαία το στάδιο των ονείρων. Έτσι, η συνολική διάρκεια κάθε κύκλου φθάνει έως τα 120 λεπτά.

Το στάδιο REM είναι το στάδιο των ταχέων κινήσεων των ματιών κατά το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, βλέπουμε όνειρα. Το στάδιο αυτό στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20-25% του συνολικού ύπνου.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη συσχέτιση του ύπνου με την κολπική μαρμαρυγή, στο ότι ο ύπνος επηρεάζει βαθιά το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το σύστημα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να καταπονείται η καρδιά, όταν κάποιος ξυπνάει συχνά τη νύχτα.