Βραδυνός ύπνος: Πόσες ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο… πρόωρου θανάτου!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ύπνος
Αν συνηθίζετε να κοιμάστε ελάχιστα παραπάνω από το... προβλεπόμενο 8ωρο κάθε βράδυ, τότε ίσως να αυξάνετε τον κίνδυνο να πεθάνετε πρόωρα από κάθε αιτία, σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Το πόσες ώρες ύπνου μπορεί να σας το προκαλέσουν αυτό οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που διεξήγαγαν την σχετική μελέτη, το προσδιόρισαν στις 9 ώρες και πάνω. Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ότι την ίδια… μοιραία επίπτωση μπορεί να έχει για κάποιο άτομο και το να ασκείται λιγότερο από 150 λεπτά συνολικά την εβδομάδα, όπως ανέφερε και η επικεφαλής της έρευνας, δρ Melody Ding.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο ζωής 231.0481 Αυστραλών ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την συνέχεια της έρευνας. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν επιμέρους συμπεριφορές στον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή (έλλειψη άσκησης, αδράνεια).

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες ύπνου (όπως το ξοδεύει ένα άτομο λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, ή περισσότερο από εννέα ώρες ύπνου την ημέρα), η παρατεταμένη καθιστική εργασία και η μειωμένη σωματική άσκηση, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, αν κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, ενώ ταυτόχρονα γενικά καπνίζετε και πίνετε αλκοόλ τότε αυξάνετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σας κατά τέσσερις φορές. Ο πιο… θανατηφόρος συνδυασμός, ωστόσο, αποδείχτηκε ότι είναι η πολύ περιορισμένη σωματική άσκηση μαζί με πολλές ώρες ύπνου κάθε μέρα, μαζί με την καθιστική εργασία, το κάπνισμα και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

http://www.scienceworldreport.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύπνος: 8 λάθη που κάνετε μετά τις 8 το βράδυ και σας προκαλούν αϋπνίες

Ύπνος: Τι πρέπει να αποφεύγετε λίγες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι

Ύπνος: Ποια είναι η μέθοδος 4-7-8 για πιο εύκολο ύπνο