Γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

  • Iatropedia newsroom
γαστρεντερίτιδα
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, ή από κατανάλωση μολυσμένων τροφών.

Η πορεία θεραπείας στην γαστρεντερίτιδα αποσκοπεί κυρίως στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού, μέχρι ο εμετός και η διάρροια να σταματήσουν. Η διατήρηση των υγρών στο σώμα είναι το κλειδί για την ταχεία ανάκαμψη.

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 10 μέρες και περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετο
  • Κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες
  • Πυρετό, ρίγη
  • Εφίδρωση
  • Κοιλιακές κράμπες και πόνο
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους

Γαστρεντερίτιδα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Αν η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε κάποιον ιό (ιογενής γαστρεντερίτιδα, η πιο συχνή μορφή της μόσου), το να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται λόγω εμετού και διάρροιας επιτρέπει στο σώμα σας να αναρρώσει και να καταπολεμήσει την ίδια τη λοίμωξη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να εντείνει τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμέτου.

Το κρίσιμο βήμα τόσο στην ιογενή, όσο και στην βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, είναι η αντικατάσταση των υγρών, όταν ο ασθενής έχει ναυτία και δεν θέλει να πιει τίποτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τα βρέφη και τα παιδιά. Πρέπει να τους δίνετε μικρές ποσότητες υγρών, όσο πιο συχνά αντέχει ο οργανισμός τους. Έστω και αν πρόκειται για μερικά μόλις ml νερού. Ακόμα και ένα κουταλάκι του γλυκού από νερό, μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρήσει τον οργανισμό ενυδατωμένο.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να επιλέγετε καθαρά υγρά. Δηλαδή εκείνα που είναι διαυγή και μπορείτε να δείτε από μέσα τους και πάντα σε μικρές ποσότητες. Σκεφτείτε το σαν να προσθέτετε μερικά ml υγρού στην κανονική ποσότητα σάλιου, την οποία ο ασθενής ούτως, ή άλλως καταπίνει.

Τι να προσέχετε

Αν δώσετε μεγάλη ποσότητα υγρών απότομα, μπορεί να προκαλέσετε αυξημένη ναυτία οαπό τις συσπάσεις του στομάχου, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέο έμετο και -μοιραία- μεγαλύτερη αφυδάτωση.

Οι ενήλικες και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο απόθεμα ηλεκτρολυτών από τα παιδιά. Εντούτοις, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και η αφυδάτωση μπορεί να εξακολουθούν να εκδηλώνονται όσο ο οργανισμός χάνει υγρά από τον έμετο και τη διάρροια.

Σοβαρά συμπτώματα και αφυδάτωση συνήθως αναπτύσσονται ως επιπλοκές της χρήσης φαρμάκων ή λόγω χρόνιων ασθενειών. Τέτοια μπορεί να είναι ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, τα συμπτώματα αφυδάτωσης μπορεί να εμφανισθούν σε υγιείς ανθρώπους.

Γαστρεντερίτιδα – Συνοπτικά

  • Πίνετε μόνο διαυγή υγρά για τις πρώτες 24 ώρες, χωρίς να πιέζετε το στομάχι σας με μεγάλη ποσότητα από αυτά. Για φαγητό επιλέξτε μόνο κάποιο είδος σούπας, χωρίς πολλά οξέα.
  • Μετά από 24 ώρες χωρίς έμετο, αρχίστε σταδιακά και με μικρές πάντα ποσότητες να καταναλώνετε και άλλα υγρά και τροφές.

Πηγές: http://www.healthline.comhttp://www.emedicinehealth.com