Κυστική ίνωση: Προσοχή στα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική νόσος που επηρεάζει τους αδένες εκκρίσεως, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το συκώτι, τα έντερα, τα ιγμόρεια και τα γεννητικά όργανα.

Βλέννα είναι μια ουσία που παράγεται από τους ιστούς στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων και σε κοιλότητες του σώματος, όπως οι πνεύμονες και η μύτη. Κανονικά, η βλέννα είναι μια ολισθηρή, υδαρής ουσία. Διατηρεί το εσωτερικό ορισμένων οργάνων υγρό και αποτρέπει το στέγνωμα ή την μόλυνση.

Τι προκαλεί η κυστική ίνωση

Εάν έχετε κυστική ίνωση, η βλέννα γίνεται παχιά και κολλώδης και συσσωρεύεται στους πνεύμονες, μπλοκάροντας τους αεραγωγούς σας. Η συσσώρευση της βλέννας καθιστά εύκολη την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό οδηγεί σε αλλεπάλληλες, σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να βλάψουν σοβαρά τους πνεύμονές σας.

Η παχιά, κολλώδης βλέννα μπορεί επίσης να εμποδίσει τους σωλήνες, ή τους αγωγούς, στο πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα, τα πεπτικά ένζυμα που παράγει το πάγκρεας δεν μπορούν να φτάσουν στο λεπτό έντερο. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην διάλυση των τροφών. Χωρίς αυτά, το έντερό σας δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης και υποσιτισμό, επειδή τα θρεπτικά συστατικά διαπερνούν το σώμα σας χωρίς να χρησιμοποιηθούν. Μπορεί επίσης να έχετε ογκώδη κόπρανα, εντερικά αέρια, πρησμένη κοιλιά από σοβαρή δυσκοιλιότητα, πόνο και δυσφορία.

κυστική ίνωση

Αριστερά: Ακτινογραφία υγιών πνευμόνων. Δεξιά: Ακτινογραφία πνευμόνων με κυστική ίνωση (CF – Cystic Fibrosis)

Η κυστική ίνωση κάνει επίσης τον ιδρώτα σας πολύ αλμυρό. Έτσι, όταν ιδρώνετε, χάνετε μεγάλες ποσότητες αλατιού. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των μετάλλων στο αίμα σας και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων είναι η αφυδάτωση (έλλειψη υγρών στο σώμα σας), ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η κόπωση, η μειωμένη πίεση του αίματος και η θερμοπληξία. Σε εξασθενημένους οργανισμούς η κυστική ίνωση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο του ατόμου.

Κυστική ίνωση: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης (CF) ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές θα έχετε ήπια/λίγα συμπτώματα. Άλλες φορές, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι περισσότερα και πιο σοβαρά.

Συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα

  • Επίμονος βήχας που παράγει παχύρρευστη (πτύελα) βλέννα
  • Συριγμός
  • Δύσπνοια
  • Δυσανεξία στην άσκηση
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων
  • Φλεγμονή στις ρινικές διόδους ή βουλωμένη μύτη

Συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα

  • Λιπαρά κόπρανα
  • Ελλιπής αύξηση του σωματικού βάρους και κακή ανάπτυξη
  • Εντερική απόφραξη, ιδιαίτερα στα νεογνά (ειλεός από μηκώνιο)
  • Σοβαρή δυσκοιλιότητα

http://www.medicinenet.com

http://www.mayoclinic.org