Καρκίνος μαστού και Οστεοπόρωση

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η χορήγηση φαρμάκων οστεοπόρωσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, προστατεύει απο τις βλαβερές παρενέργειες της απώλειας της οστικής μάζας καθώς και της οστεοπόρωσης

Η μελέτη δείχνει ότι μερικοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να πάρουν το ζολεδρονικό οξύ εκτός από αντικαρκινικά φάρμακα τους και να διατηρήσουν σε πολύ καλά επίπεδα, την “υγεία” των οστών τους.

Φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της αρωματάσης μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και, συνεπώς, να καταστήσουν λιγότερο πιθανό την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού συνήθως υποβάλλονται σε θεραπεία για πολλά χρόνια με αυτά τα δυνητικά “σωτήρια” φάρμακα, αλλά ο κίνδυνος έιναι οτι μπορεί να προκληθεί οστική απώλεια και κατάγματα.

Ο Adam Brufsky, MD, PhD, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, πραγματοποίησε μια μελέτη για να διαπιστώσει αν το ζολεδρονικό οξύ θα μπορούσε να αποτρέψει και την απώλεια της οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Παρατηρήθηκε σημαντική και προοδευτική αύξηση της πυκνότητας των οστών, σε γυναίκες που χορήγησαν το ζολεδρονικό οξύ απο την αρχή. Αντίθετα, σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας σημειώθηκε όταν καθυστέρησε η χορήγηση του ζολεδρονικού οξέως, μέχρι η απώλεια της οστικής μάζας να είναι εμφανής.

Επίσης παρατηρήθηκε οτι με την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός μείωσης της οστικής πυκνότητας επιβραδύνθηκε σημαντικά στην ομάδα που ξεκίνησε καθυστερημένα το φάρμακο. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η οστική πυκνότητα διατηρείται σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα με την εκ των προτέρων λήψη του ζολεδρονικού οξεος.

Αλλά και η απώλεια της οστικής μάζας είναι πιθανόν να σταματήσει και η βλάβη να είναι αναστρέψιμη.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια οστικής μάζας από αναστολείς της αρωματάσης μπορεί να προληφθεί μακροπρόθεσμα με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο που αποτρέπει την οστεοπόρωση.

Δείτε επίσης:

Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού

Περισσότερες πληροφορίες για την οστεοπόρωση

Περισσότερες πληροφορίες για τα κατάγματα

Καρκίνος μαστού: όχι πάντα χημειοθεραπείες

Επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού το σεξ;

Φάρμακα της πίεσης κατά του καρκίνου του μαστού