Είμαστε κοντά στην καταπολέμηση της φαλάκρας- Ελπίδες από Έλληνα επιστήμονα

  • Iatropedia
Έναν άγνωστο μέχρι σήμερα βιολογικό μηχανισμό, ο οποίος προκαλεί φαλάκρα εντόπισε για πρώτη φορά, ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή δερματολογίας, Γιώργο Κωτσαρέλλη. Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα εμποδίζουν τις τρίχες να πέφτουν από το κεφάλι των ανδρών, ενώ, ακόμα καλύτερα, θα μπορούσαν ίσως ακόμα και να επαναφέρουν τα πεσμένα μαλλιά στη θέση τους.

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Κωτσαρέλλη, έκανε πειράματα τόσο σε ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους και κατάφερε να εντοπίσει μια πρωτεΐνη, η ύπαρξη της οποίας πυροδοτεί την απώλεια τριχών. Για την απώλεια των μαλλιών μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως γενετικοί ή το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης, όμως αρκετά άλλα αίτια της φαλάκρας είναι μάλλον άγνωστα. Σε κάθε περίπτωση, τα θυλάκια των τριχών συρρικνώνονται και τελικά γίνονται τόσο μικρά που είναι πια αόρατα, οπότε και οι τρίχες γίνονται μικροσκοπικές, με συνέπεια να κάνει την εμφάνισή της κάποια στιγμή η φαλάκρα.

Οι άνδρες κατά μέσο όρο αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται στη μέση ηλικία και μέχρι να φτάσουν τα 70 χρόνια, το 80% από αυτούς έχει αποκτήσει φαλάκρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται, όταν οι άνδρες αρχίζουν να μένουν φαλακροί. Ανακάλυψαν ότι το επίπεδο μιας πρωτεΐνης-κλειδί, της προσταγλανδίνης D συνθάσης (PGD2), αυξάνεται μόνο στα κύτταρα των θυλακίων που βρίσκονται στις περιοχές του κεφαλιού χωρίς τρίχες. Τα πειραματόζωα που, μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης, είχαν υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, έμειναν τελείως φαλακρά, ενώ οι μεταφυτευμένες σε αυτά ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να μεγαλώνουν, όταν η εν λόγω πρωτεΐνη ήταν αυξημένη.

Όπως είπε ο Έλληνας καθηγητής, τώρα το μόνο που απομένει είναι να εντοπισθούν οι ουσίες που επηρεάζουν αυτή την πρωτεΐνη και την κάνουν να εμφανίζεται, προκειμένου να “εμποδίσουμε την απώλεια των τριχών και να αντιστρέψουμε την όλη διαδικασία. Επίσης δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτή η ορμόνη εμφανίζεται και στις γυναίκες”.

Ο Έλληνας επιστήμονας πάντως, έχει αφιερώσει έρευνες ετών για την φαλάκρα με απίστευτες διαπιστώσεις. Η ομάδα του, μόλις πέρυσι, ανακάλυψε ότι τα βλαστικά κύτταρα των θυλακίων των τριχών παραμένουν ανέπαφα ακόμα και στο φαλακρό δέρμα, όμως αναστέλλεται η ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα ανακάλυψη, και το μπλοκάρισμα της δράσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, τα βλαστικά κύτταρα μπορεί ξανά να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέα θηλάκια τριχών και τελικά να ξαναφυτρώσουν μαλλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την αλωπεκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatyropedia

η τριχόπτωση τρομάζει τις γυναίκες – η λύση είναι ο δερματολόγος

η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί;

χτυπήστε την τριχόπτωση