Γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς σαγιονάρες

  • Ρούλα Τσουλέα
σαγιονάρες
Οι σαγιονάρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Ωστόσο η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια.

Πόσο συχνά φοράτε σαγιονάρες; Αν δεν τις βγάζετε από τα πόδια σας όλο το καλοκαίρι, προσέξτε. Μπορεί να βλάπτετε σοβαρά τα πόδια σας, προειδοποιούν αμερικανοί ειδικοί.

Όπως εξηγούν, παρότι προστατεύουν τα πέλματα απ’ οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος, αφήνουν ακάλυπτο και αστήρικτο το υπόλοιπο πόδι.

«Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία στήριξη στην ποδική καμάρα ή στην πτέρνα. Επιπλέον, ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από το πόδι του», λέει η Dr. Christina S. Long, επίκουρη καθηγήτρια Ορθοπεδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, της Βόρειας Καρολίνας.

«Έτσι, η χρήση τους επί πολλές ώρες ή για τις λάθος δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα».

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Τέτοια προβλήματα είναι οι αμυχές, οι μελανιές, τα ηλιακά εγκαύματα, τα τσιμπήματα των εντόμων και οι κακώσεις των νυχιών, επειδή τα πόδια είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν το διασκελισμό και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, προσθέτει η Dr. Long.

Άλλα πιθανά προβλήματα είναο ο πόνος στη μέση και η περιοστίτιδα κνήμης (medial tibial stress syndrome, MTSS).

Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βλάβες στους ιστούς της κνήμης. Κατά κανόνα εκδηλώνεται σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς, εξαιτίας των μονότονων κινήσεων.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να κτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστούν φλύκταινες, κάλοι, σφυροδακτυλία, κατάγματα κοπώσεως κ.λπ.

Όλ’ αυτά όμως μπορούν να αποφευχθούν εάν τις φοράμε για λίγες ώρες την ημέρα, τονίζει η Dr. Long. Ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται επίσης εάν διαθέτουν κάποια προστασία για την ποδική καμάρα και χοντρή σόλα.

Τι να κάνετε

Η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA) και η Dr. Long έχουν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τα χειρότερα από τις σαγιονάρες:

* Να επιλέγετε υψηλής ποιότητας σαγιονάρες, από μαλακό δέρμα. Το δέρμα μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε φλύκταινες και άλλους ερεθισμούς.

* Βεβαιωθείτε ότι οι σαγιονάρες σας είναι εύκαμπτες στο σημείο της ποδικής καμάρας. Ωστόσο δεν πρέπει να «τσακίζουν» στα δύο.

* Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν καλά σε όλο το πέλμα σας. Δεν πρέπει να εξέχει η πτέρνα ούτε τα δάκτυλα. Ιδανικά, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερες από το πόδι σας.

* Φροντίστε να τις ελέγχετε τακτικά και να τις πετάτε αν δείτε ότι έχουν ενδείξεις φθοράς.

* Μην αγνοήσετε τυχόν ερεθισμό ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού όπου στηρίζεται η σαγιονάρα. Μπορεί να δημιουργηθεί φλύκταινα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

* Να φοράτε πάντοτε σαγιονάρες όταν βαδίζετε σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. γύρω από την πισίνα, σε γυμναστήρια, στα δωμάτια ξενοδοχείων).

* Μην χρησιμοποιείτε σαγιονάρες όταν πηγαίνετε για περπάτημα, ούτε όταν κάνετε δουλειές στον κήπο.  Αντενδείκνυνται επίσης για άθληση, αλλά και για οδήγηση. Να θυμάστε ότι στην οδήγηση είναι εύκολο να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα κάτω από το πεντάλ. Σε όλες τις άλλες δραστηριότητες, τέλος, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.