Τατουάζ: Τα σημάδια ότι τα μελάνια είναι κακής ποιότητας – Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τατουάζ
Είτε σκοπεύετε να κάνετε το πρώτο σας τατουάζ, είτε θέλετε απλά να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία σε κάποιο ήδη υπάρχον, το πιο πιθανό είναι ότι επικεντρώνεστε μόνο στο σχέδιο και το σημείο που το θέλετε, παρά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία σας.

Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός έλεγχος σε παγκόσμιο επίπεδο στα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ και δεν έχουν γίνει συστηματικές μελέτες για την αντίδραση του σώματος στο μελάνι του τατουάζ, τον τρόπο επεξεργασίας του και την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του μόνιμου μακιγιάζ, μπορεί να συμβούν αμέσως μετά τη διαδικασία ή να εμφανιστούν και χρόνια αργότερα. Μια δερματοστιξία (όπως ονομάζεται στα ελληνικά) είναι ένα μόνιμο σημάδι αυτοέκφρασης, οπότε σκεφτείτε πολύ καλά αν και τι θέλετε να κάνετε στο σώμα σας.

Ερυθρότητα και οίδημα

Η παρουσία μεταλλικών αλάτων που περιέχονται σε ορισμένα μελάνια μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα γύρω από την περιοχή στην οποία έχει διεισδύσει η βελόνα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή γύρω από τα τατουάζ σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό το είδος της φλεγμονής πιο συχνά συνδέεται με το κίτρινο χρώμα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σχέδια που έχουν κόκκινη χρωστική ουσία, καθώς και οι δύο περιέχουν θειούχο κάδμιο, το οποίο προκαλεί φωτοευαισθησία.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η Δερματολογική Εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας σημειώνει ότι η δερματοστιξία μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και φωτοαλλεργική δερματίτιδα ως αποτέλεσμα της υπερευαισθησίας του δέρματος κάποιων ατόμων στις χρωστικές ουσίες. Οι αντιδράσεις αυτές εκδηλώνονται ως ένα κόκκινο εξάνθημα, που μερικές φορές συνοδεύεται από φολιδωτό δέρμα που ξεφλουδίζει.

Δερματικές λοιμώξεις

Αν και δεν συμβαίνουν συχνά, δερματικές λοιμώξεις έχουν εμφανισθεί μερικές φορές μετά από τατουάζ. Η Δερματολογική Εταιρεία Νέας Ζηλανδίας αναφέρει περιστατικά από μολυσματικό κηρίο, κυτταρίτιδα, απλό έρπη και κονδυλώματα ως ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της χρήσης μη επαρκώς αποστειρωμένου εξοπλισμού.

Προϋπάρχουσες παθήσεις

Αν έχετε μια προϋπάρχουσα δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα, θα ήταν σώφρον να επανεξετάσετε την απόφασή σας να κάνετε τατουάζ, αφού μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις σε οποιαδήποτε προϋπάρχουσα πάθηση του δέρματος.

Σχηματισμός κοκκιωμάτων

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σημειώνει ότι το σώμα αντιμετωπίζει μερικές φορές τις χρωστικές ουσίες στα τατουάζ ως ανεπιθύμητες ξένες ουσίες, κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό κοκκιωμάτων στην περιοχή του σχεδίου. Τα κοκκιώματα είναι ανώμαλα στην υφή, κόκκινα σημάδια που αποτελούνται από κύτταρα του δέρματος και λευκά αιμοσφαίρια. Συνδέονται πιο συχνά συνδέεται με το κόκκινο μελάνι.

Λειχηνοειδή σημάδια

Οι λειχηνοειδείς αντιδράσεις στο μελάνι εκδηλώνονται ως γυαλιστερά, επίπεδα μοβ σημάδια που καλύπτονται με λευκές γραμμές. Αυτά πιο συχνά εμφανίζονται στις κόκκινες περιοχές ενός τατουάζ, επειδή είναι μια πιθανή αντίδραση του δέρματος στην κόκκινη χρωστική ουσία.

Πηγή: https://healthfully.com