Δείτε με εικόνες τι προκαλούν τα ψηλά τακούνια στα πόδια σας

  • Iatropedia newsroom
τακούνια
Αν έχετε συχνούς πόνους χαμηλά στα πόδια, στα πέλματα, στους αστραγάλους και στα δάχτυλα των ποδιών σας, τότε ίσως είναι σώφρον να εξετάσετε προσεκτικά το είδος των παπουτσιών που φοράτε συνήθως.

Το κάθε παπούτσι έχει συγκεκριμένη χρήση, αλλά εκείνα που έχουν ψηλά τακούνια θα ήταν καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο σπάνια γίνεται, αφού προκαλούν σημαντικά προβλήματα και πληγές στα πέλματα των ποδιών.

Τα παπούτσια που είναι τα χειρότερα για τα πόδια σας, είναι φυσικά εκείνα με πολύ ψηλά τακούνια.

Άκανθα πτέρνας

τακούνια

Είτε είναι πολύ ψηλά, είτε και μέτρια, τα τακούνια στις γόβες προκαλούν σταδιακά τον σχηματισμό ενός “κόμπου” στο πίσω μέρος της φτέρνας. Πρόκειται για ένα εξόγκωμα που μοιάζει με οστεώδη παραμόρφωση και είναι γνωστό ως “άκανθα πτέρνας”. Η πίεση σε εκείνο το σημείο του ποδιού οδηγεί σε φουσκάλες, πρήξιμο, θυλακίτιδα, ακόμη και πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Η οστική προεξοχή που δημιουργείται είναι μόνιμη.

Αφύσικη θέση ποδιού

τακούνια

Τα πολύ ψηλά τακούνια φέρνουν τα πόδια σε μια θέση που ασκεί πίεση στη σύνδεση των δαχτύλων με το πέλμα. Σε αυτό το σημείο, το μετατάρσιο ενώνεται με τις φάλαγγες των δαχτύλων. Η μεγάλη πίεση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε αυτά τα οστά και στα νεύρα που τα περιβάλλουν. Η χρόνια πίεση στα οστά των ποδιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τριχοειδή κατάγματα.

Διάστρεμμα στον αστράγαλο

τακούνια

Όταν φοράτε ψηλά τακούνια, έχετε αυξημένο κίνδυνο διαστρέμματος. Όταν συμβαίνει αυτό, οι τένοντες στον αστράγαλο τεντώνονται απότομα περισσότερο από όσο αντέχουν κανονικά. Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να σχίσει τους τένοντες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται μετά από ένα σοβαρό διάστρεμμα ή κάταγμα στον αστράγαλο.

Πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι – Οδηγίες

Αθλητικά παπούτσια κάνουν… ηλεκτροσόκ για να τρέχετε πιο σωστά!