Χολέρα: Μετάδοση, συμπτώματα και θεραπεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χολέρα
Η χολέρα είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae.

Τι είναι η χολέρα

Η χολέρα προκαλεί πολύ σοβαρά επεισόδια διάρροιας και εμετού. Η αιτία της χολέρας είναι οι τοξίνες που εκκρίνονται από το βακτήριο Vibrio cholerae. Στο μικροσκόπιο αυτά τα βακτήρια εμφανίζονται καμπύλα (σε σχήμα όπως το κόμμα ως σημείο στίξης) και έχουν αρνητική κηλίδα Gram. Η νόσος προκαλεί σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από το σώμα λόγω του εμετού και της εκτεταμένης διάρροιας. Λιγότερο συχνά, μερικοί μολυσμένοι άνθρωποι έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες δεν αποκατασταθούν στο άτομο, ενδέχεται να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα. Τέτοια είναι η αφυδάτωση και το σοκ. Μάλιστα εμφανίζονται γρήγορα, περίπου μέσα σε 12-48 ώρες. Ο θάνατος εμφανίζεται σε περίπου 15% -20% των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Είναι η μεταδοτική χολέρα;

Η χολέρα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Μπορεί να μεταφερθεί σε άτομο από μολυσμένα κόπρανα. Συγκεκριμένα, σωματίδια κοπράνων εισέρχονται στο στόμα από νερό, ή τροφή, που έχει μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio cholerae. Οι μικρο-οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και σε αλμυρά νερά. Επίσης, μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και άλλους οργανισμούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή, ή κολυμπούν στο νερό.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η περίοδος επώασης για την χολέρα;

Η χρονική περίοδος από την έκθεση στο βακτήριο, έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων ονομάζεται περίοδος επώασης. Αυτή είναι σχετικά μικρή για τη νόσο, κυμαινόμενη από περίπου 12 ώρες έως πέντε ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα υδαρής διάρροιας με συχνές κινήσεις του εντέρου.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συχνό εμετό
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • Ξηρούς βλεννογόνους
  • Μυϊκές κράμπες
  • Γενικευμένη ανησυχία
  • Δίψα
  • Απώλεια ελαστικότητας του δέρματος
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Καθώς τα συμπτώματα προχωρούν, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια ή/και σοκ. Η ανίχνευση της χολέρας είναι απλή. Γίνεται με τον έλεγχο δείγματος κοπράνων με μια ειδική ράβδο μέτρησης. Η μικροσκοπική εξέταση της υδαρής διάρροιας για το χαρακτηριστικό βακτήριο μπορεί να είναι χρήσιμη. Η επακόλουθη καλλιέργεια των οργανισμών από δείγματα κοπράνων θα επιβεβαιώσει την προκαταρκτική δοκιμαστική ράβδο και την μικροσκοπική ταυτοποίηση.

Πώς εξαπλώνεται η χολέρα;

Η χολέρα διαχέεται με πολλούς τρόπους. Τα βακτήρια χολέρας μπορούν να επιβιώσουν σε περιοχές εκτός του σώματος και μπορούν εύκολα να μολύνουν πηγές νερού και τρόφιμα. Επιπλέον, τα άτομα με τη νόσο παράγουν μεγάλους αριθμούς βακτηρίων Vibrio στα κόπρανα τους που μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους. Μολύνουν, επίσης, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πολλά άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Η συνηθισμένη εξάπλωση των βακτηρίων Vibrio cholerae είναι από μολυσμένα σωματίδια κοπράνων, που εισέρχονται στο στόμα.

Πότε τελειώνει η μεταδοτική περίοδος για την χολέρα;

Ένα άτομο δεν είναι πλέον μεταδοτικό για την χολέρα, όταν δεν έχει πλέον συμπτώματα χολέρας. Επίσης θα πρέπει να μην υπάρχουν ανιχνεύσιμα βακτήρια Vibrio στα κόπρανα του. Η χολέρα, γενικά, συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, εκτός εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα. Παρόλο που ένα άτομο μπορεί να μην είναι πλέον μεταδοτικό, η λοίμωξη δεν παρέχει επαρκή ανοσία για να αποτρέψει το άτομο από το ξανακολλήσει χολέρα.

Ποια είναι η θεραπεία για την χολέρα;

  • Η στοματική, ή ενδοφλέβια ενυδάτωση αποτελεί τον πυρήνα της θεραπείας της χολέρας.
  • Σε συνδυασμό με την ενυδάτωση, συνιστάται θεραπεία με αντιβιοτικά για τους σοβαρά ασθενείς. Συνιστάται ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή, ή μέτρια αφυδάτωση και συνεχίζουν να έχουν πολύ συχνές κινήσεις εντέρου κατά τη διάρκεια της θεραπείας επανυδάτωσης. Η θεραπεία με αντιβιοτικά συνιστάται επίσης σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Στις περισσότερες χώρες, η δοξυκυκλίνη συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες. Η αζιθρομυκίνη συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για παιδιά και έγκυες γυναίκες.
  • Καμία από τις κατευθυντήριες γραμμές δεν συνιστά αντιβιοτικά ως προφύλαξη για την πρόληψη της χολέρας. Όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την επιθετική ενυδάτωση.

Πότε πρέπει κάποιος να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη για την χολέρα;

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στο βακτήριο, ειδικά αν έχει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη. Μην περιμένετε μέχρι να γίνουν σοβαρότερα συμπτώματα. Όσο νωρίτερα αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά και ηλεκτρολύτες, τόσο πιθανότερο είναι να μην αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

https://www.medicinenet.com

https://www.cdc.gov

Χολέρα: Το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ