Αν νιώσετε αυτά τότε ο πονοκέφαλος που έχετε λέγεται «αθροιστικός»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αθροιστικός πονοκέφαλος
Ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι εκείνος που μπορεί να σας ξυπνήσει στην μέση της νύχτας με έντονο πόνο μέσα ή γύρω από το ένα μάτι στην μια πλευρά του κεφαλιού σας.

Το συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλων ονομάζονται “cluster headaches” και είναι μια από τις πιο οδυνηρές μορφές κεφαλαλγίας.

Χαρακτηρίζεται από περιοδικές εξάρσεις μερικών λεπτών, γνωστές ως “περίοδοι διασποράς” και μπορεί να διαρκέσει συνολικά από εβδομάδες έως μήνες, αφού συνήθως ακολουθείται από περιόδους ύφεσης, όταν και οι “επιθέσεις” με έντονο πονοκέφαλο σταματούν εντελώς. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, μπορεί να μην έχετε καθόλου πονοκέφαλο για μήνες και μερικές φορές ακόμη και χρόνια.

Ευτυχώς, ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι μια σχετικά σπάνια και όχι απειλητική για τη ζωή του ατόμου κατάσταση. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας, της έντασης και της χρονικής διάρκειας των συμπτωμάτων.

Αθροιστικός πονοκέφαλος: Συμπτώματα

Ο αθροιστικός πονοκέφαλος χτυπά γρήγορα και, συνήθως, χωρίς προειδοποίηση. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εξοντωτικός πόνος, συνήθως “μέσα ή γύρω από το ένα μάτι”, αλλά μπορεί να αντανακλάται και σε άλλες περιοχές του προσώπου σας, όπως το κεφάλι, τον λαιμό και τους ώμους

  • Πόνος στην μία μόνο πλευρά του κεφαλιού (πχ στο ένα μάτι)
  • Ανησυχία
  • Υπερβολική δακρύρροια
  • Ερυθρότητα στο μάτι σας στην προσβεβλημένη πλευρά
  • Βουλωμένη μύτη, ή ρινική καταρροή στο ρουθούνι που είναι από την προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου σας
  • Εφίδρωση και χλώμιασμα (ωχρότητα) στο πρόσωπό σας
  • Πρήξιμο γύρω από το μάτι σας στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου σας
  • Βλεφαρόπτωση στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου σας

Σε αντίθεση με τα άτομα με ημικρανία, τα άτομα με αθροιστική κεφαλαλγία συνήθως αποφεύγουν να ξαπλώνουν κατά τη διάρκεια μιας “επίθεσης”, επειδή η θέση αυτή φαίνεται να αυξάνει τον πόνο.

Μερικά συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της ημικρανίας, όπως η ναυτία, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο και η αύρα, μπορεί να συνοδεύουν και μια αθροιστική κεφαλαλγία, αν και, συνήθως, αυτό θα συμβεί στην μία μόνο πλευρά του προσώπου.

Αθροιστικός πονοκέφαλος: Από τι χαρακτηρίζεται

Μια περίοδος έξαρσης των συμπτωμάτων διαρκεί γενικά από 6 έως 12 εβδομάδες. Η ημερομηνία έναρξης και η διάρκεια της κάθε περιόδου μπορεί να είναι σταθερές από περίοδο σε περίοδο. Για παράδειγμα, οι περίοδοι με αθροιστικός πονοκέφαλο μπορεί να επαναλαμβάνονται εποχικά (πχ κάθε άνοιξη, ή κάθε φθινόπωρο).

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτό που λέμε “επεισόδια αθροιστικού πονοκεφάλου”. Σε τέτοια επεισόδια, ο αθροιστικός πονοκέφαλος μπορεί να παρουσιαστεί για μία εβδομάδα έως και ένα έτος, ακολουθούμενος από μια περίοδο ύφεσης χωρίς πόνο, που μπορεί να διαρκέσει για διάστημα μέχρι και ενός έτους, προτού εκδηλωθεί το επόμενο “επεισόδιο”.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με πονοκεφάλους:

  • Οι πονοκέφαλοι συνήθως συμβαίνουν κάθε μέρα, μερικές φορές αρκετές φορές την ημέρα
  • Μια ενιαία “επίθεση” μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως τρεις ώρες
  • Οι επιθέσεις συμβαίνουν συχνά την ίδια περίπου ώρα, κάθε μέρα
  • Η πλειοψηφία των “επιθέσεων” συμβαίνει τη νύχτα, συνήθως μία έως δύο ώρες αφότου το άτομο ξαπλώσει στο κρεβάτι, για να κοιμηθεί

Ο πόνος συνήθως τελειώνει τόσο ξαφνικά, όσο αρχίζει, με ραγδαία μείωση της έντασης. Μετά τις “επιθέσεις”, οι ασθενείς δεν πονούν καθόλου, αλλά νιώθουν εξάντληση.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org