Παραμέληση: 4 λόγοι, 4 είδη και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα

  • Iatropedia newsroom
παραμέληση παιδιού
Παραμέληση είναι η αποτυχία να φροντίσεις κάτι σωστά

Παραμέληση είναι η αποτυχία να φροντίσεις κάτι σωστά. Μπορούμε να παραμελήσουμε πολλά διαφορετικά πράγματα με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές – όπως το σώμα μας, το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, τον κήπο μας, τη δουλειά μας κλπ. Η παραμέληση διαβρώνει και η επίδρασή της είναι μεγάλη. Μπορεί να αλλάξει ακόμη και τη ζωή μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας γονιός παραμελεί το ίδιο του το παιδί; Πώς συμβαίνει αυτό και ποιο είναι το αποτέλεσμα;

4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρξει παραμέληση

Προσωπικές δυσκολίες: Πολλοί γονείς στον κόσμο αυτό παλεύουν να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Μπορεί να έχουν τα δικά τους προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας ή μεγάλες ευθύνες, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων τους ή ενός ανάπηρου ή άρρωστου μέλους της οικογένειας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτοί οι γονείς συνήθως έχουν στερέψει από ενέργεια και δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Οικονομικά προβλήματα: Κάποιοι μπορεί να εργάζονται πολλές ώρες ή σε πολλές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Αυτοί οι γονείς δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά τα παιδιά τους λόγω της ταλαιπωρίας. Από την άλλη, ορισμένοι γονείς μπορεί να είναι εργασιομανείς και να βάζουν την καριέρα τους πάνω από τα παιδιά τους.

Έλλειψη γνώσης: Μερικοί γονείς απλά δεν ξέρουν τι χρειάζεται το παιδί τους για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει. Δυστυχώς, η φροντίδα ενός παιδιού δεν είναι κάτι που διδάσκεται επίσημα. Καθένας μαθαίνει από όσα έχει δει και βιώσει ο ίδιος στην παιδική του ηλικία… και όταν το μοντέλο γονικής μέριμνας που είδε από τους γονείς του δεν ήταν το ιδανικό, χάνει μια βασική εκπαίδευση.

Ανατροφή: Όταν μεγαλώνετε με συγκεκριμένους κανόνες, αξίες, προσδοκίες και πεποιθήσεις, είναι πιθανό να διατηρήσετε τους ίδιους κανόνες, αξίες, προσδοκίες και πεποιθήσεις και με τα παιδιά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εύκολο να περάσουν μη χρήσιμες ή ακόμη και επιβλαβείς συνήθειες ζωής στην επόμενη γενιά. Χωρίς εσωτερική δουλειά, π.χ. θεραπεία, τα μοτίβα τείνουν να συνεχίζονται αυτόματα.

Οι παραπάνω λόγοι για την πιθανή παραμέληση ενός παιδιού δεν δικαιολογούν απαραίτητα την παραμέληση, αλλά μπορούν να την εξηγήσουν. Τα προβλήματα, η υγεία, ο πόνος, τα πρότυπα και η άγνοια είναι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι γονείς αποτυγχάνουν με τα παιδιά τους.

Καθώς η παραμέληση είναι αυτό που δεν συμβαίνει, είναι δύσκολο να την εντοπίσουμε. Το να αναλογιστείτε πώς μπορεί να έχετε παραμεληθεί μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πραγματικά τι δεν πήρατε ως παιδί.

Τα 4 είδη παραμέλησης

Παραμέληση σωματικών αναγκών: Αυτό σκέφτονται συνήθως οι άνθρωποι όταν ακούν τον όρο «παραμέληση». Ζωτικής σημασίας πράγματα όπως η τροφή, η στέγη, η ένδυση και η υγιεινή δεν ικανοποιούνται όταν ένας γονέας παραμελεί τις σωματικές ανάγκες του παιδιού του. Επειδή τα πράγματα αυτά είναι ορατά, οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν αυτού του είδους την παραμέληση. Δάσκαλοι, γιατροί, οικογένεια ή φίλοι μπορεί να παρέμβουν. Ως ενήλικες, όσοι έχουν ιστορικό σωματικής παραμέλησης μπορεί να δυσκολεύονται να τρώνε υγιεινά ή μπορεί να μην έχουν στρατηγικές αυτοφροντίδας για να φροντίσουν σωστά τον εαυτό τους σωματικά.

Παραμέληση της φυσικής παρουσίας: Όταν οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι παρόντες ψυχή τε και σώματι στη ζωή τους, τα παιδιά μένουν μόνα τους. Τα παραμελημένα αυτά παιδιά είναι συχνά μόνα, μοναχικά και πολύ ανεξάρτητα. Στην ενήλικη ζωή, μπορεί να συνεχίσουν να νιώθουν την ίδια μοναξιά και να δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους, καθώς έχουν συνηθίσει να φροντίζουν μόνα τους τις ανάγκες τους πάρα πολύ καιρό.

Παραμέληση επικοινωνίας: Η έρευνα δείχνει ότι οι λεκτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέα και παιδιού είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού. Μελέτη στο περιοδικό Developmental Psychology διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν τη μεγαλύτερη λεκτική επικοινωνία με τους γονείς τους είχαν λιγότερο ανήσυχη, επιθετική και ανυπάκουη συμπεριφορά και μεγαλύτερη γνωστική ανάπτυξη. Στην ενήλικη ζωή, τα παιδιά που έχουν βιώσει παραμέληση σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αισθάνονται μόνα και χωρίς ερεθίσματα και να έχουν δυσκολία να διαχειριστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Συναισθηματική παραμέληση: Συναισθηματική παραμέληση υπάρχει συμβαίνει όταν οι γονείς δεν αναγνωρίζουν, δεν παρατηρούν, δεν ανταποκρίνονται και δεν επικυρώσουν αρκετά τα συναισθήματα του παιδιού τους. Ουσιαστικά, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν έχει χώρο για τα συναισθήματά του, επομένως μπλοκάρει προσαρμοστικά τα συναισθήματά του για να ταιριάζει στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Ένα συναισθηματικά παραμελημένο παιδί που έγινε ενήλικας μπορεί να έχει μεγάλη δυσκολία με την αναγνώριση, την κατανόηση και την έκφραση των συναισθημάτων του. Μπορεί να αισθάνεται ασήμαντο, διαφορετικό, μόνο, άδειο και ανικανοποίητο από τη ζωή.

Τι μπορούμε να κάνετε στο εδώ και τώρα

Ας εξετάσουμε πώς η παραμέληση μπορεί να έχει αγγίξει τη ζωή σας.

Μπορεί να μεγαλώσατε σε ένα καλό σπίτι και να μην ανησυχήσατε ποτέ για το πότε θα ήταν το επόμενο γεύμα σας. Παρόλα αυτά, μπορεί να είχατε γονείς που δεν ανταποκρίνονταν στο πώς νιώθατε—που δεν ήταν εκεί για εσάς όταν σας έκαναν bullying, στην πρώτη σας στενοχώρια, στις δυσκολίες σας με τα μαθήματα, ή στην απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, του παππού ή της γιαγιάς.

Αντίθετα, μπορεί να είχατε έναν γονιό που σπάνια βρισκόταν στο σπίτι και που πάλευε με ό,τι είχε να παλέψει. Όμως, ανεξάρτητα από την έλλειψη της παρουσίας τους, αισθανόσασταν βαθιά αγάπη και φροντίδα – η σχέση σας με τον γονέα ή τους γονείς σας είχε συναισθηματική υπόσταση, βάθος, ζεστασιά και συντονισμό. Η σωματική παραμέληση χωρίς συναισθηματική παραμέληση μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από την καθαρή σωματική ή/και συναισθηματική παραμέληση.

Λοιπόν, τι χάσατε στην παιδική σας ηλικία; Ποια είναι τα πράγματα που πήρατε; Εξακολουθούν να σας λείπουν τα ίδια πράγματα στην ενήλικη ζωή; Εάν είστε γονιός σήμερα, δίνετε στα παιδιά σας αυτό που δεν πήρατε; Ή μήπως επαναλαμβάνετε εν αγνοία σας τα ίδια λάθη;

Το εκπληκτικό με την παραμέληση είναι ότι είναι αναστρέψιμη. Όταν ξεκινάτε να τρώτε θρεπτικά γεύματα, η υγεία σας βελτιώνεται. Όταν αρχίζετε να φροντίζετε τον κήπο σας, τα λουλούδια σας ανθίζουν. Όταν αρχίζετε να δίνετε στον εαυτό σας τη σωματική και συναισθηματική φροντίδα που χάσατε, νιώθετε ότι σας βλέπουν, σας αγαπούν και σας ξέρουν.

Δώστε στον εαυτό σας αυτό που δεν μπόρεσαν οι γονείς σας. Και, ακόμα καλύτερα, δώστε στα παιδιά σας αυτό που δεν μπορούσαν να σας δώσουν οι γονείς σας.

Το παρελθόν δεν μπορείς να το αλλάξεις, αλλά μπορείς να αλλάξεις το τώρα. Και αυτό θα αλλάξει το μέλλον.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

Επιστήμονες αποκαθιστούν εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από σπάνια γενετική διαταραχή

Δάγκειος πυρετός: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ λόγω του αυξημένου κινδύνου