Δυσάρεστη αναπνοή: Οι αιτίες που δεν φαντάζεστε – Τι να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσάρεστη αναπνοή
Η κακοσμία μέσα στο στόμα προκαλείται από μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα του κάθε ανθρώπου. Τα μικρόβια και τα βακτήρια χρησιμεύουν στη διάσπαση των τροφών και υπάρχουν στο σάλιο και όχι μόνο.

Η διάσπαση αυτή είναι που προκαλεί την δυσάρεστη αναπνοή. Σημειωτέον ότι ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί πόσο άσχημα μυρίζει η αναπνοή του, αφού η μύτη μας συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Μυρίζουμε μόνο την αναπνοή των άλλων.

Βέβαια τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο θέμα στην…στοματική μας κοιλότητα και γι’ αυτό μυρίζει η αναπνοή μας. Οι πιο συχνές παθήσεις που την προκαλούν είναι η ουλίτιδα, η τερηδόνα, η ξηροστομία, τα κατάλοιπα τροφών στα δόντια κ.α. Όταν, δε, καπνίζουμε η κακοσμία γίνεται εντονότερη.

Δεν πρέπει βέβαια να αποκλείσουμε και άλλες αιτίες που δεν έχουν να κάνουν με το στόμα μας αλλά με άλλα όργανα όπως το στομάχι, ή θέμα με το αναπνευστικό, αλλά, στατιστικά, αυτού του είδους οι κακοσμίες είναι το 10% με 20%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε αίτια εντός του στόματος.

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος

  • Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα όχι μόνο των δοντιών αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.
  • Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά (Προσοχή: ο καφές συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος).
  • Προσοχή στο τι τρώμε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο… κάκοσμο, όταν καταναλώνουμε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι, κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία.
  • Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά, όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί, είναι απλά μια “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.
  • Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα. Επίσης, το αλκοόλ δεν βοηθάει, αφού αφυδατώνει το στόμα και επιδεινώνει την δυσάρεστη αναπνοή.
  • Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.
  • Παλιά πιπίλιζαν γαρύφαλλο, που βοηθούσε στην καλύτερη και πιο φρέσκια αναπνοή.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός σας είναι εκείνος που θα διαγνώσει τα αίτια και θα προτείνει τρόπους για να μην μυρίζει άσχημα η αναπνοή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή

Γιατί έχετε δυσάρεστη αναπνοή τώρα τελευταία – Τι να κάνετε