Πώς σταματάει η τερηδόνα χωρίς… τροχό – Νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τερηδόνα
Ερευνητές από την Αυστραλία ανακάλυψαν σε μια μελέτη επτά ετών, ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις φθοράς των δοντιών ίδιες: Σε πολλές περιπτώσεις, η τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί, δηλαδή να σταματήσει και ακόμα και να αντιστραφεί, χωρίς να χρειαστεί η... παραδοσιακή μέθοδος της επέμβασης του οδοντιάτρου με τον επώδυνο τροχό.

Όσον αφορά την τερηδόνα, χρησιμοποιώντας επιπλέον φθόριο, καλύτερο και πιο επιμελές βούρτσισμα δοντιών, αλλά μερικές αλλαγές στην διατροφή του ατόμου, οι επιστήμονες επινόησαν μια νέα μέθοδο πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας, την οποία ονόμασαν Σύστημα Διαχείρισης Τερηδόνας, ή ΣΔΤ. Είναι μια συνολική προσέγγιση στην φροντίδα των δοντιών που μπορεί να σταματήσει και να αντιστρέψει τη φθορά τους προτού η τερηδόνα προκαλέσει κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια. Μόλις μια κοιλότητα είναι ορατή, το δόντι μπορεί να τρυπηθεί με τον τροχό και να παραγεμιστεί με ειδικό υλικό για να κλείσει η τρύπα (παραδοσιακή μέθοδος μέχρι σήμερα).

“Για πολύ καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι η φθορά των δοντιών ήταν ένα ταχέως εξελισσόμενη φαινόμενο και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ήταν να εντοπιστεί έγκαιρα η τερηδόνα και να αφαιρεθεί αμέσως, προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός κοιλοτήτων στην επιφάνεια των δοντιών”, αναφέρει ο δρ Wendell Evans, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και εκ των επικεφαλής της έρευνας για την μέθοδο ΣΔΤ. Και προσθέτει: “Χρειάζονται περίπου 4-8 χρόνια για να φτάσει η τερηδόνα από το εξωτερικό στρώμα του δοντιού (σμάλτο) στο εσωτερικό στρώμα (οδοντίνη). Αυτός είναι πολύς χρόνος για να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προτού δημιουργηθεί μια κοιλότητα και χρειαστεί μετά τρύπημα με τον τροχό και γέμισμα”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες “στρατολόγησαν” 19 οδοντιατρεία των οποίων οι οδοντίατροι έλαβαν λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΤ και κατά το δοκούν συνιστούσαν στους ασθενείς τους αυτήν τη μέθοδο ή την “παραδοσιακή” τεχνική του τρυπήματος και γεμίσματος με την χρήση τροχού.

Κατά τη διάρκεια της 7ετούς έρευνας οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μείωση στην φθορά στα δόντια των ασθενών (δηλαδή η μείωση στην εξέλιξη της τερηδόνας) που ακολούθησαν την μέθοδο ΣΔΤ έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 30-50%!

Η μέθοδος ΣΔΤ αποτελείται από τέσσερις πυλώνες:

  1. Εφαρμογή μια ειδικής ουσίας (κάτι σαν βερνίκι) με υψηλής συγκέντρωση φθορίου στα δόντια των ασθενών από τους οδοντιάτρους
  2. Προσοχή στο βούρτσισμα των δοντιών, ώστε να γίνεται τακτικά και με συγκεκριμένο τρόπο
  3. Περιορισμού της κατανάλωσης σνακ και ποτών που περιέχουν ζάχαρη και
  4. Τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο

Συνολικά η μέθοδος ΣΔΤ θεωρήθηκε επιτυχής, αν και οι ερευνητές επισήμαναν ότι απαιτεί πολύ μεγάλη ευθύνη από τους ίδιους τους ασθενείς, εκφράζοντας έτσι αμφιβολίες για το κατά πόσον ο κόσμος έχει την αυτοκυριαρχία και υπομονή να την εφαρμόσει πιστά.

“Η έρευνα έδειξε ότι η τερηδόνα στα πρώτα στάδια μπορεί να σταματήσει να εξελίσσεται και να αντιστραφεί και ότι η ανάγκη για τρύπημα του δοντιού με τροχό και γέμισμα με κατάλληλο υλικό μπορεί να μειωθεί δραματικά (…) Ένα δόντι θα πρέπει να το τρυπάμε μόνο όταν η πραγματική τρύπα στο δόντι (η κοιλότητα από την τερηδόνα) είναι ήδη εμφανής”, είπε ο δρ Evans.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Community Dentistry and Oral Epidemiology.

http://www.upi.com