Γιατί να ΜΗΝ λειτουργείτε τον φούρνο μικροκυμάτων άδειο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων προσφέρουν ταχύτητα και αποδοτικότητα για τη θέρμανση τροφίμων και νερού. Η λειτουργία της συσκευής είναι αρκετά απλή και οι φούρνοι συνήθως παρέχουν αξιόπιστη εξυπηρέτηση, εάν ο χειριστής τις χρησιμοποιεί με μερικές απλές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της μη λειτουργίας της συσκευής ενώ είναι κενή.

Ο φούρνος μικροκυμάτων βασίζεται σε ένα εξάρτημα που ονομάζεται μάγνητρο. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το μάγνητρο προκαλεί τη δόνηση των μορίων του νερού κατά τη θέρμανση του φαγητού. Τα μικροκύματα περνούν μέσα από υλικά, όπως το γυαλί, αλλά όχι και από το μέταλλο, το οποίο τα αντανακλά και τα κάνει να “αναπηδούν” μέσα στο φούρνο.

Απορρόφηση της ενέργειας

Το νερό στις τροφές απορροφούν την ενέργεια των μικροκυμάτων, εμποδίζοντάς τα από το να “αναπηδήσουν” στις μεταλλικές πλευρές του φούρνου μικροκυμάτων. Μόνο το νερό, ή αντικείμενα που περιέχουν νερό, όπως τα τρόφιμα, απορροφούν τα μικροκύματα. Η λειτουργία του φούρνου μόνο με μια γυάλινη πλάκα, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με τη λειτουργία του φούρνου κενή. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό στο φαγητό, τόσο πιο γρήγορα θερμαίνεται. Επειδή η ενέργεια επιδράει μόνο στην τροφή, δεν υπάρχει ανάγκη για προθέρμανση ενός φούρνου μικροκυμάτων.

Βλάβη στα μικροκύματα

Καθώς τα μικροκύματα “αναπηδούν” μέσα στον φούρνο, κάποιο ποσοστό από αυτή την ενέργεια αναπηδάει πίσω στο μάγνητρο, το εξάρτημα που παράγει την ενέργεια μικροκυμάτων, και του προκαλεί βλάβη. Η ζημιά στο μάγνητρο καθιστά το φούρνο μη λειτουργικό. Η αντικατάσταση αυτού του εξαρτήματος μπορεί να κοστίσει περισσότερο και από την αντικατάσταση ολόκληρου του φούρνου.

μικροκυμάτων

Θα συμβεί κάτι κακό αν λειτουργήσει ο φούρνος μικροκυμάτων άδειος;

Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Δεν θα συμβεί στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, ούτε και κατά το πρώτο λεπτό. Συνήθως μπορείτε να λειτουργήσετε άφοβα ένα φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά, μερικές φορές περισσότερο, χωρίς να έχει τίποτα μέσα και δεν θα συμβεί τίποτα καταστροφικό.

Αλλά προσέξτε τι συμβαίνει γενικά όταν λειτουργείτε τον φούρνο άδειο. Στην αρχή, όλα είναι ωραία επειδή η καμπίνα, η πόρτα, ο δίσκος (ή το ράφι) απορροφούν την περιττή ενέργεια. Τα πράγματα θα αρχίσουν να ζεσταίνονται, αλλά δεν είναι ακόμα κρίσιμα. Μετά από λίγα λεπτά, κάτι θα αρχίσει να γίνεται πολύ ζεστό, αλλά ξέρετε τι γίνεται με όλη αυτή την υπερβολική ενέργεια; Αρχίζει να ανακλάται στο μάγνητρο και αρχίζει και αυτή να θερμαίνεται πολύ. Αν ο φούρνος είναι καλής ποιότητας, τότε πιθανότατα θα πέσει κάποια εσωτερική του θερμική ασφάλεια πριν καταστραφεί κάτι.

Αλλά εάν ο φούρνος είναι σχεδιασμένος ανεπαρκώς, θα αντιμετωπίσετε αυτό που ονομάζεται “θερμική διαφυγή”. Σε αυτό το σημείο, κάποιο τυχαίο εξάρτημα μέσα στον φούρνο θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι κάτι να… διακόψει την πορεία προς την φωτιά! Διότι υπάρχει περίπτωση να πυρακτωθεί και να εξουδετερωθεί η μόνωση στην καλωδίωση, ή τα πλαστικά εξαρτήματα να αναφλεγούν.

Χειρότερα από άδειο

Η τοποθέτηση μεταλλικών αντικειμένων χωρίς νερό στον φούρνο αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς. Σπινθήρες δημιουργούνται όταν τοποθετείται κομμάτι μέταλλο στο φούρνο και ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και έκρηξης είναι πολύ μεγάλος.

Πηγές: https://www.hunker.com και https://www.scienceandtechnology.gr